keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Molekastike

Mole on meksikolainen tulinen kastike, joka käy hyvvin esimerkiksi paistetulle kanalle tai nyhtöpossulle. Itse tarjosin sen hyvin yksinkertaisesti nyhtökauran ja riisin kanssa. Käytin chileinä itsekasvattamiani (mm. lemon drop, aji cristal, chiluagle negro), mutta voit valita omaan makuusi sopivat chilit. Kaupan chilivalikoimasta ottaisin esimerkiksi habaneroja. 

6–8 syöjälle.

Resepti:

3 dl
kasvislientä
kourallinen
chilejä
2 viipaletta
kuivahtanutta leipää, paloiksi revittyinä
2
maissitortillaa, paloiteltuna
2 dl
paseerattua tomaattia
2 rkl
rypsiöljyä
1
iso sipuli
3
valkosipulinkynttä
½ tl
juustokuminaa
½ tl
kanelia
ripaus
neilikkaa
¾ tl
jauhettua maustepippuria
¾ dl
kuorittuja manteleita
¼ dl
rusinoita
1 tl
kuivattua timjamia
3 rkl
sokeria
1 tl
suolaa
40 g
tummaa suklaata (80 %)
 

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja jätä odottamaan.

Halkaise chilit ja poista siemenet ja kanta. Muista suojata kätesi, jos käytät tulisia lajikkeita!

Kuumenna paistinpannu tyhjänä. Paahda chilejä kuumassa pannussa noin 3 minuuttia, tai kunnes ne saavat väriä. Kaada chilit kasvisliemen joukkoon.

Paahda leivät ja tortillat myös kuivassa pannussa, mutta alenna lämpöä. Kaada myös ne kasvisliemen joukkoon. Lisää myös tomaatti ja anna tekeytyä 10 minuuttia.

Paista sillä välin hienonnettu sipuli öljyssä hitaasti miedolla lämmöllä (noin 10 minuuttia). Lisää paistamisen poulivälissä mausteet, hienonnettu valkosipuli, rusinat ja mantelit. Lisää myös tämä seos kasvisliemen joukkoon.

Soseuta kastike sauvasekoittimella täysin sileäksi. Tähän voi mennä melko kauan, että mantelitkin hienonevat.

Kaada kastike takaisin paistinpannuun. Lisää suola ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen vielä 10-15 minuuttia kannen alle. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää lopuksi suklaa paloina ja sekoita voimakkaasti, kunnes suklaa on sulanut kastikkeen joukkoon.

Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti