tiistai 27. joulukuuta 2016

Poron ulkofile, porkkanpyre ja karpalokastike



En ole suuri jouluruoan ystävä, ja siksi meillä jouluna tehdäänkin muuten vain juhlavampaa ruokaa, ajatuksella että mielummin vähän ja laadukasta. Tänä vuonna pääraaka-aineeksi valikoitui poron ulkofile. 

Ohje on kahdelle.

Porkkanapyre:
 
3 porkkanaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita

Kääri porkkanat ja valosipulinkynsi (kaikki kuorineen) folioon. Laita folionyytti 150 °C uuniin pariksi tunniksi.

Kuori porkkanat kuumina. Poista myös valkosipulin kuori. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja, kunnes pyre on täysin sileää. Mausta tarvittaessa ripauksella suolaa.

Karpalokastike:

1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl sokeria
tilkka öljyä
1 dl karpaloita (pakaste)
2 dl punaviiniä
1 dl lihalientä
2-3 rkl voita

Pilko sipulit.

Kuumenna  kattilassa tilkka öljyä. Paista salottisipuleita muutama minuutti, kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää kattilaan sokeri ja jatka paistamista, kunnes se alkaa hennosti ruskistua.

Lisää kattilaan karpalot. Murskaa niiden rakenne rikki samalla kun ne sulavat. Lisää punaviini ja lihaliemi.

Anna kastikkeen keittyä hiljalleen kokoon, kunnes noin puolet nesteestä on jäljellä ja se paksunee. Tarkista maku: lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria.

Siivilöi kastikkeesta pois sipulipalat ja karpalonkuoret. Siirrä kastike takaisin kattilaan. Jätä levy pienelle teholle.

Lisää kastikkeen sekaan voi pieninä paloina samalla voimakkaasti sekoittaen. Nosta pois liedeltä, kun kaikki voi on sulanut.

Poron ulkofile rosmariinimarinadissa:
 
400 g poron ulkofilettä, puhdistettuna
muutama oksa tuoretta rosmariinia
1 tl suolaa
3 rkl öljyä

Silppua rosmariini pieneksi. Yhdistä suolan ja öljyn kanssa. Hiero seos poron pintaan ja anna marinoitua vähintään muutama tunti.

Ota poro huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen paistamista. Kuivaa pinta talouspaperilla. Mausta mustapippurilla.

Kuumenna pannussa voin ja öljyn sekoitusta kuumaksi. Nosta ulkofileet pannulle. Paista molemmin puolin noin kaksi minuuttia. Kääri fileet folioon ja laita vielä 150 °C uuniin noin kolmeksi minuutiksi. 

Anna vetäytyä muutama minuutti ennen leikkaamista.
 
Kokoa annos: asettele lautasten pohjalle porkkanapyre, sen päälle siivutetut poron ulkofileet ja viimeistele karpalokastikkeella. Tarjosin lisukkeena vielä juuressipsejä ja uunissa paahdettuja ruusukaaleja.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti