torstai 2. lokakuuta 2014

Myslisämpylät



En ole yleensä pitänyt leivistä, joissa on jotain makeaa seassa. Mylsileipä tekee kuitenkin tähän poikkeuksen, kunhan joukossa ei ole rusinaa (jostain syystä en vain pidä niistä). Tämä on helposti varioitava ohje, voit vaihdella hiutaleita ja kuivattuja hedelmiä, mikäli niin haluat. Hedelmistä esimerkiksi kuivatut omenat, karpalot ja viikunat voisivat toimia, ja toki ne rusinatkin jos pidät niistä. Lisäksi taikinaan voisi upottaa erilaisia pähkinöitä ja siemeniä.

Ohjeella tulee 12 sämpylää. Vaihtoehtoisesti voit tehdä samalla ohjeella kaksi leipää.

Resepti:


5 dl
kylmää vettä
1 rkl
kuivahiivaa
2 rkl
siirappia
2 dl
kaurahiutaleita
1 dl
ohrahiutaleita
1 dl
spelttihiutaleita
550 g (n. 7 ½ dl)
puolikarkeita vehnäjauhoja
1 rkl
rypsiöljyä
n. 10
kuivattua aprikoosia
½ dl
rouhittua pellavansiementä
1 dl
auringonkukansiemeniä

Sekoita keskenään kylmä vesi, kuivahiiva, siirappi ja hiutaleet. Anna olla huoneenlämmössä noin 10-15 minuuttia. Tämän tarkoituksena on aktivoida hiiva ja turvottaa hiutaleita, että ne eivät "varasta" vettä vehnäjauhoilta.

Mittaa joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa mieluiten koneella taikinaksi (noin 5-10 minuuttia). Lisää öljy, kun taikina on muodostunut.

Pilko aprikoosit saksilla pieniksi paloiksi. Lisää taikinaan yhdessä pellavan ja auringonkukan siementen kanssa. Sekoita tasaiseksi. (Muut kuin jauhot tms. lisätään viimeisenä, jotteivat ne häiritse sitkoverkoston muodostumista.) Anna taikinan kohota joko yön yli jääkaapissa tai 1-2 tuntia huoneenlämmössä.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilma pois ja jaa se 12 osaan. Muotoile sämpylöiksi ja anna kohota vielä noin puoli tuntia.

Paista kohonneet sämpylät uunissa 210 °C noin 15-20 minuuttia. Sämpylät kohoavat paremmin, jos kaadat uunin pohjalle vettä paiston alussa. Jäähdytä ritilän päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti