sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Raparperi-karhunvatukkakohokas





Olen napannut tämän ohjeen joskus Masterchef Australiasta. Jostain syystä resepti vaan on odottanut tekemistä lähes kaksi vuotta. Nyt, kun raparperia saa tuoreena, reseptiä oli sopiva kokeilla. Alkuperäinen ohje täällä. Kohokkaita pidetään vaikeina, mutta jos seuraa tarkasti ohjeita, tekeminen onnistuu kyllä.


Resepti:

400 g
raparperia
½
sitruunan mehu
60 g
sokeria
120 g
karhunvatukoita
1 rkl
perunajauhoja +
1 tl
vettä
3
kananmunanvalkuaisia
50 g
sokeria

voita ja sokeria vuokien voiteluun

Kuori ja paloittele raparperi, jos käytät tuoretta. Mittaa raparperi, sitruunan mehu ja sokeri kattilaan. Keitä 5 minuuttia. (Alkuperäisessä ohjessa käytettiin sitruunankuorta ja vettä) Lisää karhunvatukat ja keitä vielä 5 minuuttia. Lisää suuruste ja kuumenna, kunnes seos paksunee. Anna jäähtyä hetki.

Voitele raparperiseoksen kiehuessa neljä kohokasvuokaa pehmeällä voilla ohuelti. Aseta vuoat jääkaappiin 5 minuutiksi. Voitele vielä uudelleen huolellisesti voilla ja kuorruta sokerilla.

Vaahdota kananmunanvalkuaiset. Kun vaahto alkaa muodostua, lisää sokeri vähissä erissä ½-1 minuutin ajan. 

Lisää seuraavaksi jäähtyneeseen raperperiseokseen noin kolmasosa valkuaisvaahdosta. Sekoita nuolijalla varovasti tasaiseksi. Lisää sitten tämä seos lopun valkuaisvaahdon joukkoon. Sekoita taas nuolijalla varovaisesti tasaiseksi. Jaa seos vuokiin. Tasoita pinnat nuolijalla.

Alkuperäisessä ohjeessa oli ristiriitaiset ohjeet paistolämpötilasta. Kokeilemalla sain parhaan tuloksen, kun kohokkaita paistoi 200 °C uunissa noin 15-20 minuuttia. Tarkka aika riippuu vuoan koosta ja uunista.

Tarjoile kohokkaat välittömästi paistamisen jälkeen. Kohokas alkaa laskea heti uunista oton jälkeen. Voit tarjota lisukkeena vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa.



Lopuksi vielä varoituksesi kuva, mitä käy jos kohokkaita ylipaistaa:




Älä siis jätä kohokkaitasi vartioimatta uuniin :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti