maanantai 17. elokuuta 2015

Chili-suklaatryffelikakku



Tein miehelleni syntymäpäivän kunniaksi meksikohenkistä ruokaa. Pääruokana oli naudankielitortilloita ja jälkiruokaksi tein tämän tummaa suklaata ja chiliä yhdistelevän täyteläisen kakun. Chilin määrää olisi hyvin voinut lisätä tai käyttää tulisempaa chiliä, tällä ohjeella kakusta tulee suomalaiseenkin makuun melko mieto.

Kakkupohja:


125 g
tummaa suklaata
100 g
voita
2
kananmunaa
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
¾ dl
vehnäjauhoja
½ dl
sokeria
ripaus
suolaa

Sulata vesihauteessa yhdessä suklaa ja voi koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä hieman.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset suklaa-voi seokseen ja sekoita hyvin. Lisää samaan seokseen vielä leivinjauhe, vaniljasokeri ja vehnäjauhot.

Vatkaa valkuaiset, sokeri ja suola toisessa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä nuolijalla varovasti käännellen suklaaseokseen.

Kaada takina jauhotettuun 24 cm irtopohjavuokaan. Paista 200 °C uunissa noin 20 minuuttia.

Kumoa pohja vuosta ja anna jäähtyä. Pese ja kuivaa vuoka.

Täyte:

1 ½
punaista chiliä
400 g
tummaa suklaata
6 dl
vispikermaa

Hienonna chili aivan hienoksi, joko veitsellä tai tehosekoittimella.

Sulata suklaa vesihauteessa ja anna sen hieman jäähtyä.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulanut ja hieman jäähtynyt suklaa sähkövatkaimen alimmalla teholla samalla vatkaten. Lisää joukkoon hienonnettu chili ja sekoita tasaiseksi.

Laita jäähtynyt kakkupohja takasin vuokaan. Levitä päälle täyte. Laita kakku jääkappiin ja anna hyytyä noin 8 tuntia. Kakun voi hyvin tehdä edellisenä päivänä valmiiksi.

Koristele esimerkiksi syötävillä kukillla, vadelmilla ja suklaalehdillä.

Syötävät kukat

Luonnokukista saa näyttäviä koristeita. Kannattaa kuitenkin varmistua, että keräät varmasti myrkyttömiä lajeja, jotka tunnistat varmasti. Älä kerää teiden varsilta. Kukkien voisi olettaa lakastuvan helposti, mutta itselläni ne kestivät kakun päällä hyvän näköisinä seuraavaan päivään. Koska ötökät kakussa eivät ole kivoja, huuhtelin kukat upottamalla ne varovasti kylmään veteen. Kaupan kukkia ei kuulemma voi syödä, sillä ne saattavat olla raskaasti myrkytettyjä.

Yleisimpiä syötäviä lajeja:
  • orvokit
  • voikukka
  • kamomillasaunio
  • apilat
  • maitohorsma
  • ruusut
Yleisimpiä myrkyllisiä lajeja:
  • kielot
  • leinikki
  • hiirenvirna
  • vuokot
  • lupiini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti