maanantai 25. tammikuuta 2016

Vadelma-valkosuklaa cup cakes



Mehukkaan vadelmaisen cup caken kruunaa itse tehty vaahtokarkki. Voit kokeilla ohjeeseen vadelmien tilalle myös muita marjoja.

Ohjeella tulee 10-12 isoa cup cakea.

Resepti:

Taikina:
200 g margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ dl maitoa
100 g rouhittua valkosuklaata
1 dl vadelmia
Päällyste:
1 ¼ rkl liivatejauhetta tai 7 liivatelehteä
¾ dl vettä
2 kananmunan valkuaista
½ dl siirappia
¼ dl vettä
100 g sokeria

Vaahdota margarrini ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten.

Lisää taikinan joukkoon kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita varovaisesti. Lisää myös maito, valkosuklaa ja vadelmat. Sekoita tasaiseksi. Vältä kuitenkin liikaa sekoittamista.

Jaa taikina 10-12 muffinssivuokaan. Paista 200 °C uunissa noin 20 minuutin ajan. Anna jäähtyä.

Valmista päällyste. Laita liivatejauhe tai -lehdet likoamaan veteen (liivatelehdillä määrällä ei ole väliä). Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Käytin varmuuden vuoksi metallista kulhoa, en tiedä mitä muoviselle käy jos siihen osuu tulikuuma sokeri.

Mittaa kattilaan 3/4 dl vettä, sokeri ja siirappi. Laita levy päälle ja sekoita, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Lopeta sen jälkeen sekoittaminen ja aseta kattilaan lämpömittari. Seos pitää kuumentaa hieman alle 120 °C. Kun se on saavuttanut halutun lämpötilan, kaada kuuma sokerisiirappi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Helpoiten tämä onnistuu yleiskoneessa, mutta onnistuu hyvin myös sähkövatkaimella. Voit pyytää jonkun avuksi jos kädet tuntuvat loppuvan kesken. Sokerin kanssa kannattaa olla nopea, sillä se jähmettyy melko nopeasti. Lisäksi kannattaa yrittää välttää kaatamista suoraan vispilöihin, ettei kuuma sokeri roisku astian seinille.

Sulata seuraavaksi liivatteet. Liivatejauheen voit laittaa sellaiseenaan mikroon noin 30-40 sekunniksi. Liivatelehdet puristetaan ja sulatetaan pieneen määrään kuumaa vettä. Kaada myös liivate valkuaisen joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta seos vaniljalla. Jatka vispaamista täydellä teholla, kunnes massa on jäähtynyt. Tähän pitäisi mennä viitisen minuuttia.
 
Siirrä valmis vaahtokarkkimassa pursotuspussiin ja pursota muffinssien päälle. Kannattaa toimia nopeasti, ettei vaahtokarkkimassa ehdi hyytyä. Anna päällysteen jähmettyä muutamia tunteja. Polta halutessasi pinta kaasupolttimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti