keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Irish coffee -leivokset



Tein jouluksi näitä kahvilta, viskiltä ja fariinisokerilta maistuvia leivoksia. Täyteeseen käytettävä italialainen marenki takaa, että näistä leivoksista tulee pehmeän ilmavia.

Resepti:

Pohja:


2
kananmunaa
1 dl
sokeria
¾ dl
vehnäjauhoja
3 rkl
kaakaojauhetta
1 tl
leivinjauhetta
1 rkl
sulatettua  margariinia
Täyte:


6
liivatelehteä
3
kananmunaa
1 annos (3-4 cl)
espressoa tai vahvaa kahvia
4 cl
irlantilaista viskiä
2 dl
vispikermaa
2 ½ dl
fariinisokeria
½ dl
vettä
Kostutus:


4 cl
irlantilaista viskiä
¾ dl
espressoa tai vahvaa kahvia

Aloita pohjasta. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi (noin 5-10 minuuttia). Vispaa joukkoon sulatettu margariini. Lisää sihdin läpi vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita varovaisesti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (22 cm).

Paista pohjaa 175 °C noin 20 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys. Anna jäähtyä. Pese vuoka ja laita kakkupohja takaisin siihen.

Laita täytettä varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään viideksi minuutiksi.

Erottele toisistaan kanamunien keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi. Siirrä valkuaiset metalliseen kulhoon ja jätä odottamaan.

Sekoita keskenään kuuma kahvi ja viski. Purista enimmät vedet liivatelehdistä ja sulata kahvin joukkoon. Sekoita tämä seos varovaisesti keltuaisvaahtoon.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita myös keltuais-liivateseokseen. Jätä odottamaan marengin valmistumisen ajaksi.

Valmista italialainen marenki: Mittaa vesi ja fariinisokeri kattilaan. Anna kuumentua 120 °C:seen. Jos et omista lämpömittaria, kuumenna seosta vajaan 10 minuutin ajan. Vatkaa valkuaiset siirapin kuumentumisen aikana vaahdoksi. Kaada sitten kuuma siirappi valkuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jatka vatkaamista, kunnes seos on huoneenlämpöistä (voit tunnustella tätä kulhon pohjasta). Tähän menee noin 10 minuuttia.

Sekoita marenkivaahto lopun täytteen joukkoon.

Kostuta kakkupohja kauttaaltaan kahvin ja viskin seoksella. Levitä päälle täyte tasaiseksi kerrokseksi. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

Leikkaa ympyrämuotilla leivoksiksi. Koristele halutessasi esimerkiksi kahvipavuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti