sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Harissa



Sain tänä vuonna itse kasvattamistani chileistä niin valtavan sadon, etten oikein enää tiedä, mitä niillä kaikilla olisi voinut tehdä. Harissa on siitä kätevä tapa käyttää chilejä, että se säilyy pitkään jääkaapissa ja siihen uppoa paljon chilejä. Itse tehdyn harissan maku on todella paljon parempi kuin kaupan purkkitavaran, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Resepti:

½ paprika
4 tulista chiliä
2 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
1 tl juustokuminaa
½ tl jauhettua korianteria
½ dl oliiviöljyä

Puolita paprika ja poista siemenet ja kanta. Poista chileistä siemenet ja kanta. Laita paprika ja chilit uunipellin päälle kuori ylöspäin. Paahda paprika ja chilit uunissa grillivastuksen alla niin kuumassa kuin mahdollista, kunnes kuori on osin mustunut (noin 15 minuuttia). Anna jäähtyä. Poista sitten kuoret vetämällä ne irti.


Jos olet viitseliäs, myös mausteet voi paahtaa uunin jälkilämmössä. Muutama minuutti riittää.


Jauha kaikki ainekset hienoksi tahnaksi joko tehosekoittimella tai morttelilla. Lisää päälle vielä kerros oliiviöljyä.


Harissaa voi käyttää sellaisenaan lisukkeena tai esimerkiksi lihan, kalan tai kasvisten marinadina.


Käytin chililajikkeina itse naga morichia, habaneroa ja lemon dropeja (ei kuvassa), mutta voit valita lajikkeet itse oman mieltymyksen tai saatavuuden perusteella. Miedompia chilejä voi hyvin lisätä muutaman enemmän.


Huom! Muista käsitellä tulisia chilejä varovasti, sillä ne polttavat iholle päästessään. Itse käytän aina kertakäyttöhanskoja. Muista varoa myös välineitä, joilla koskit chilejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti