lauantai 24. maaliskuuta 2018

Munattomat (vegaaniset) muffinssit

Olen viime aikoina innostunut vegaanisesta leipomisesta. Suurin osa löytämistäni resepteistä on vain ollut "sekoita kaikki ainekset sekaisin" -tyyppisiä. Vaikka esimerkiksi porkkanakakussa tällainen taikina toimii hyvin, omaan makuuni synytvä leivonnainen on usein liian tiivis. Siispä sain ajatuksen kokeilla margariini-sokerivaahtoa taikinan pohjana. Tällä ohjeella syntyikin huomattavasti kuohkeampi lopputulos kuin vain sekoittamalla ainekset yhteen. Muffinsit myös pysyivät kiitettävän hyvin kasassa, eivätkä siis kärsineet munattoman leivonnan toisesta kompastuskivestä, murenevasta rakenteesta. Tässä kananmunan korvaa pellavansiemen, mutta muutakin munankorvaajaa voisi ehkä käyttää. Maustoin muffinssit tällä kertaa sitruunalla, mutta makua voi halutessaan varioida helposti (esimerkiksi kaakaojauhella tai pelkällä vaniljasokerilla).

Ohjeella tulee 12 muffinssia.

Resepti:

2 rkl
pellavansiemeniä
6 rkl
vettä
200 g
margariinia
2 dl
sokeria
4 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
ripaus
suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
1 dl
soijajogurttia
2 rkl
sitruunamehua
kostutusliemi:

½
sitruunan mehu
½ dl
sokeria


Jauha pellavansiemenet rouheeksi. Sekoita joukkoon vesi ja jätä odottamaan.

Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Tähän menee useita minuutteja. Lisää joukkoon pellavansiemen-vesiseos ja jatka vatkaamista, kunnes seos on tasaista.

Siivilöi taikinan joukkoon kuivat aineet. Raasta joukkoon myös sitruunan kuori. Sekoita varovaisesti tasaiseksi.

Lisää viimeisenä joukkoon soijajogurtti ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina 12 muffinssivuokaan. Paista muffinsseja 200 °C uunissa noin 20–25 minuutin ajan.

Tarjosin muffinssit sellaisenaan, joten tein niille vielä päälle sitruunasiirapin, josta tulee kivan tahmainen ja kiiltävä pinta, mutta tämän vaiheen voi jättää pois, etenkin jos haluat vielä kuorruttaa muffinssit.

Muffinssien paistuessa sekoita keskenään sitruunamehu ja sokeri. Kuumenna (mikrossa), kunnes sokeri on liennut.

Kun otat muffinsiit uunista, pistele niihin hammastikulla muutamia reikiä. Voitele edelleen kuumat muffinsit siirapilla. Anna jäähtyä ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti