tiistai 7. huhtikuuta 2015

Totoro-kakku



Kaikista kakuista lastenjuhlien kakut ovat hauskimpia tehdä. Niistä saa tehdä hauskan leikkisiä ja mielikuvituksellisia. Tämän kakun annoin syntymäpäivälahjaksi vannoutuneelle Totoro-fanille.

Tällaiset kakut ovat hyvin työläitä tehdä, joten jos et nauti näpertelystä, kannattaa tämä ohje unohtaa. Keskityn tässä ohjeessa lähinnä koristeluun, ja täytteeksi voikin laittaa melkeen minkä tahansa haluamansa. Kannattaa kuitenkin valita melko jämäkkä täyte, sillä löysä täyte valuu väleistä helpommin pois. Itse laitoin väliin mascarpone-valkosuklaa- ja mascarpone-lime-täytteet.

Tämä määrä riittää yli 10 hengelle. Voit tarvittaessa pienentää ohjetta.

Pohjat:

Huom! Tämä tehdään kolmeen kertaan!

3
kananmunaa
1 ½ dl
sokeria (osan voi korvata ruokosokerilla)
1 dl
(kakku)vehnäjauhoja
½ dl
perunajauhoja
1 tl
leivinjauhetta
(1 tl
vaniljasokeria)

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi (5-10 min). Lisää siivilän läpi loput aineet. Sekoita varovasti tasaisesti (joko nuolijalla tai sähkövatkaimen alimmalla teholla). Levitä 20 x 30 cm vuokaan paperin päälle ja paista 200 °C uunissa 15 minuuttia. 

Tee samalla tavalla vielä kaksi pohjaa lisää. Kulhoja ei tarvitse pestä välissä. En tiedä, voisiko tehdä yhden ison taikinan ja paistaa sen osissa. Pelkäsin itse, että vaahto ehtii laskea ennen kun viimeisen pohjan saa uuniin.

Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.

Täyttäminen:

Leikkaa ensin pohjat. Piirrä leivinpaperille tms. Totoro-hahmo. Mieheni piirsi minulle mallin tämän ohjeen mukaan. Voit myös printata valmiin kuvan. Aseta malli pohjan päälle ja leikkaa mahdollisimman suoraan hahmo pohjaan. Leikkaa päällimäiseksi tuleva kakkupohja ilman korvia.

Aseta pohjakerros tarjoilulautaselle. Kostuta (käytin kostutuksessa vaniljasiirappia, mitotus ½ dl/1 pohjaan käytetty muna) ja levitä päälle täyte. Nosta toinen levy päälle ja kostuta ja täytä vastaavasti. Nosta viimeinen levy päälle. Leikkaa päällikerroksen kulmat pyöreämmiksi, niin että Totorolle muodostuu pyöreä vatsa ja pää. Leikkaa niiden välistä kakkua enemmän niin, että muodostuu kaula. Kostuta viimeiseksi. Jäähdytä kakku ennen päällystämistä.

Päällystäminen ja koristelu:

voikreemi:

130 g
margariinia
4 dl
tomusokeria
1-2 rkl
nestettä
(1 tl
vaniljasokeria)
kuorrutus:

600 g
valkoista sokerimassaa
200 g
mustaa sokerimassaa
tippa
punaista, keltaista ja sinistä geelielintarvikeväriä
koristeluun:


valkoista sokerimassaa silmiin ja suuhun

mustaa sokerimassaa silmiin, nenään ja viiksiin

mustaa geeliväriä hampaisiin
100 g
valkoista sokerimassaa
tippa
keltaista geeliväriä

ylijäänyt harmaa sokerimassa
valkoista sokerikuorrutusta liimaamiseen

Valmista voikreemi: Sekoita sähkövatkaimella kaikki ainekset kuohkeaksi vaahdoksi. Tomusokeri pöllyää vähemmän, jos lisäät sen osissa. Kuorruta kakun pinta mahdollisimman tasaisesti voikreemillä. Voikreemillä on kaksi tehtävää: se pitää sokerimassan paikallaan ja estää kosteuden siirtymistä kakusta sokerimassaan.

Värjää sokerimassa harmaaksi. Sekoita valkoinen ja musta sokerimassa sekä ruskea geeliväri yhteen kaulimalla ja vaivaamalla.

Kauli valmistamasi harmaa sokerimassa noin 3-4 mm paksuksi levyksi. Käytä kaulimisessa apuna paljon tomusokeria. Yritä jo kaulimisvaiheessa saada levystä mahdollisimman Totoron mallinen.

Rullaa valmis levy löysästi kaulimen ympärille. Kieritä varovasti kakun päälle. Painele sokerimassa varovasti kiinni kakun reunoihin. Leikkaa ylimääräinen sokerimassa reunoilta pois samalla painaen reunaa kakun alle. Ota ylimääräinen talteen.

Seuraavaksi koristellaan kakku. Kauli pieni pala valkoista sokerimassaa ohueksi levyksi. Leikkaa siitä kaksi ympyrää silmiksi (käytin leikkaamiseen ½ l vesipullon suuta). Leikaa vielä halutessasi pienet valkoiset ympyrät silmien sisälle. Leikkaa suun mallinen kappale. Painele siihen hammastikulla tms. hampaille raot ja lisää mustaa geeliväriä.

Kauli pieni pala mustaa sokerimassaa ja leikaa siitä silmien keskiosat (käytin muottina vaniljatankojen lasiputkea) sekä nenäksi soikio. Pyörittele 6 kappaletta ohuita viiksiä.

Anna koristeiden kuivua hetki ja liimaa sitten sokerikuorrutteella kakun pintaan. (Vinkki: jos kaupan sokerikuorute on päässyt jähmeäksi, upota se hetkeksi kuumaan hanaveteen. Tämä notkistaa sitä.)

Valmista maha: sekoita valkoiseen sokerimassaan keltainen elintarvikeväri. Kauli ohueksi levyksi tomusokeria apuna käyttäen ja leikkaa ymypäksi esimerkiksi sopivan kokoisen jälkiruokalautasen avulla. Limaa kakun pintaan.

Kauli ylijääneestä harmaasta sokerimassasta levy ja leikkaa Totoron rinnassa olevat nuolen malliset koristeet (7-9 kpl, elokuvassa Totorolla on välillä ylhäällä kolme ja alhaalla neljä "nuolta" ja välillä ylhäällä neljä ja alhaalla viisi). Liimaa kiinni mahaan. 

Pyörittele harmaasta sokerimassasta vielä totoron kynnet ja liimaa paikalleen.

Kakun voi hyvin tehdä valmiiksi edellisenä päivänä. Kakku säilyy jääkaapissa peittämättömänä, varmista kuitenkin ettei samassa jääkaapissa ole jotakin, mistä voi tarttua hajuja tai makuja.

3 kommenttia:

  1. Ihan järjettömän hieno Totoro-kakku! En ole lainkaan leipojaihmisiä joten hämmästelen aina kuinka jotkut onnistuu. Mutta erityisesti sinun Totoro-kakku on jotain... Vau! :)

    VastaaPoista
  2. Ihan järjettömän hieno Totoro-kakku! En ole lainkaan leipojaihmisiä joten hämmästelen aina kuinka jotkut onnistuu. Mutta erityisesti sinun Totoro-kakku on jotain... Vau! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi! Itse tosiaan rakastan yli kaiken tälläisten kakkujen näpertelyä :)

    VastaaPoista