lauantai 12. huhtikuuta 2014

Lampaan kare ja tulinen BBQ-kastike



Näin pääsiäisen alla kaupoista saa lammasta suhteellisen halvalla. Koska mieheni oli pitkään toivonut tulisesti maustettuja ribsejä, tarttui mukaani tarjouksessa oleva lampaan kare. Kastikeen "salainen" ainesosa on kahvi. Vaikka se kuulostaakin oudolta, kahvi toimii lampaan kanssa hyvin ja tuo kastikkeen makuun syvyyttä. Huomaathan, että kastike pitää tehdä jo edellisenä päivänä, sillä lampaan pitää ehtiä marinoitua.

Kastike:


1
sipuli
1
punainen chili
2
valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 dl
kahvia
2 dl
ketsuppia
2 rkl
worcesterinkastiketta
1 rkl
savustettua chilikastiketta
2 rkl
viinietikkaa
½ tl
Dijon-sinappia
muutamia tippoja
tabascoa
2 rkl
hunajaa


Pilko karkeasti sipuli, chili ja valkosipuli. Kuumenna öljy (teflon)kattilassa. Paista sipuleita ja chilejä keskilämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää sitten valkosipuli ja kun se alkaa tuoksua, lisää loput ainekset. Säädä chilin määrä mielesi mukaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä hetki, jotta maut tasoittuvat. Ota pois levyltä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Anna jäähtyä.

Lammas:

n. 1 kg lampaan karetta
suolaa

Kuivaa lammas talouspaperilla ja poista tarvittaessa kalvot. Ripottele pintaan hieman suolaa ja sivele päälle ohuehko kerros kastiketta. Peitä ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

Ota lammas valmistuspäivänä hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Pyyhi ylimääräinen marinadi talouspaperilla pois. Kuumenna uuni 200 °C. Paista lampaaseen nopeasti kuumalla pannulla väri pintaan, ensin lihapuoli ja sitten rasvapuoli. Siirrä uunivuokaan ja aseta paistilämpömittari paksuimpaan kohtaan. Paista, kunnes mittari näyttää 55-60 °C tai noin 25 minuuttia. Ota pois uunista ja kääri folioon. Anna vetäytyä noin 10 minuuttia ja leikkaa sitten annospaloiksi. Lisukkeeksi sopii esimerkiksi uuniperunat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti