sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Pekingin ankka (yksinkertaistettu versio)



Harvemmalta löytyy kotoa välineitä tehdä perinteisellä tavalla pekingin ankkaa, lisäksi se olisi hyvin työlästä. Siksi teen tämänkaltaisista ruoista mielellläni helpotettuja versioita. Tässä alkuperäisestä ohjeesta on napattu lähinnä maustaminen, eli kiinalainen viismauste. Tosin siinäkin joutuu soveltamaan, sillä esimerkiksi sichuaninpippuria en löytänyt kaupasta. Pekingin ankka tarjotaan usein kiinalaisten pannukakkujen kanssa, mutta tyydyin itse tarjoamaan sen riisin ja luumukastikkeen kanssa.

Ruoasta riittää neljälle.

Ohje:

1 (n. 2 kg)
kokonainen ankka
¾ tl
jauhettua neilikkaa
½ tl
jauhettua kanelia
1 tl
fenkolinsiemeniä
2
tähtianista (tai vastaava määrä jauhettua)
½ tl
muskottipähkinää
½ tl
mustapippuria
1 tl
suolaa
pala
inkivääriä
3 rkl
soijakastiketta
1 rkl
hunajaa

Kuivaa ankka ja poista siltä pyrstö sekä ylimääräinen rasva. Jos käytät kokonaisia mausteita, jauha ne esimerkiksi morttelissa. Sekoita kaikki kuivat mausteet. Hiero ankan pintaan ja sisälle. Raasta inkivääri ja hiero sekin ankan pintaan. Anna makujen imeytyä mielellään yön yli.

Ota ankka huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen kuin aiot paistaa sen. Kuumenna uuni 175 °C ja aseta alimmalle tasolle syvä pelti, joka on täynnä vettä. Aseta ankka uunivuokaan rintapuoli ylöspäin. Leikkaa nahkaan ristiviillot. Paista 1 ½ tuntia. Voit kaataa välillä vuokaan valuvan rasvan pois (älä ikinä kaada rasvaa viemäriin!). Jos ankka uhkaa palaa, voit kääntää sen ympäri tai laittaa folion päälle. Kun ankka on paistunut 1 ½ tuntia, ota vettä täynnä oleva pelti pois uunista ja jatka paistamista noin ½ tuntia. Sekoita tällä välin soijakastike ja hunaja keskenään. Kun ankka on ollut uunissa viimeiset ½ tuntia, sudi seos sen pintaan. Nosta uunin lämpötilaa 200 °C ja paista muutama minuutti tai kunnes pinta on kauniin värinen. 

Anna ankan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Luumukastike:

8
kypsää luumua
½
punainen chili
4 rkl
sokeria
3 rkl
vettä
1
tähtianis
½ tl
neilikkaa
¼ tl
kanelia
2 rkl
soijakastiketta
3 rkl
riisiviinietikkaa
½
appelsiinin raastettu kuori

mustapippuria

Poista luumuista kivet ja pilko ne karkeasti. Hienonna chili. Yhdistä kaikki ainekset kattilassa ja keitä noin puoli tuntia. Tarkista maku ja tarjoile ankan lisukkeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti