lauantai 5. huhtikuuta 2014

Pingviinikakku



Sain tehtäväkseni tehdä siskonpojan synttäreille kakun. En yleensä pidä sokerimassakoristeista, sillä ne eivät maistu hyviltä, mutta tämä idea oli niin ihana, että halusin testata sitä. Tämä koristelu ei sovi sellaiselle, joka ei pidä aikaavievästä näpertelystä, sillä pingviinien askarteluun kuluu aikaa. Vaikeita ne sen sijaan eivät ole tehdä. Tekeminen kannaattakin hajauttaa useammalle päivälle, sillä pingiviineitä voi säilyttää huoneenlämmössä jopa viikkoja. Idea on kirjasta Fiona Cairns: Kahvipöydän kauneimmat kakut (Moreeni, 2011). Tein itse kakuksi tällä kertaa suklaa-banaanitäytekakun.

Pingviinit:



250 g
mustaa sokerimassaa
n. 10 g
valkoista sokerimassaa

valkoista sokerikuorrutetta
1 pala
tummaa suklaata tai mustaa sokerikuorrutetta
muutama nappi
oransseja candy meltsejä tai oranssia sokerikuorrutetta


Jaa musta sokerimassa noin 15 erikokoiseen palaan. Muotoile palat kartioiksi pöytää vasten niin, että ne pysyvät itse pystyssä. Nipsaise pingviineille saksenkärjillä pienet siivet. Ota valkoista sokerimassaa pieni pallo ja litistä se sormiesi välissä pingiviinin vatsaksi. Jos massa tarttuu käsiisi, voit käyttää apuna tomusokeria. Liimaa vatsa sokerikuorrutteella pingiviiniin. Toista kaikille pingviineille. Pursota sokerikuorutteesta pingviineille silmät. Anna kuivua noin tunti. Sulata sitten suklaapala esimerkiksi mikrossa ja tee siitä silmien keskiosa hammastikulla. Ainakin dr. oetkerin kuorrute oli sen verran jähmeää, että silmiä täytyi vielä levittää hammastikulla. Sulata candy meltsit mikrossa ja siirrä pursotuspusiin, jossa on 1 mm pyöreä tylla. Pursota pingviineille nokat. (Kannattaa ensin harjoitella pari kertaa paperin päälle, massa pursottuu paremmin kun se on hieman jäähtynyt). Anna kuivua. Säilytä pingviineitä huoneenlämmössä kuivassa ja viileässä paikassa (ei jääkaapissa).

Pohja:

6
kananmunaa
½ - 3 dl
sokeria (osan voi korvata ruskealla sokerilla)
2 dl
vehnäjauhoja
¾ dl
perunajauhoja
3 rkl
kaakaojauhetta
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria

Ota kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Lämpötilalla on suuri vaikutus vaahdon muodostumiseen! Leikkaa 26 cm irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjalle. Voitele ja jauhota reunat. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdotusta kannattaa jatkaa noin 10 minuuttia tai kunnes vaahto näyttää tasaiselta. Vaikka vaahto näyttääkin muodostuvan tätä nopeammin, ylimääräinen sekoitus saa aikaan pienempiä kuplia ja siten kestävämmän vaahdon. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada vuokaan ja paista 175 °C noin 30 minuuttia. Kumoa vuoasta ja anna jäähtyä ennen käsittelyä.

Täyte:


150 g
tummaa suklaata
3 dl
vispikermaa
1 tl
vaniljasokeria
1
kypsä banaani

Sulata suklaa vesihauteessa. Vispaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Kaada suklaa kermavaahdon joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Muussaa banaani haarukalla rikki ja lisää joukkoon. Säilytä täytettä jääkaapissa sillä välin, kun leikkaat pohjan.

Kokoaminen ja koristelu:

2 ½ dl
maitokahvia (1:1)
3 dl
1 rkl
vispikermaa
vaniljasokeria

(valkoisia kimallenonparelleja)

Aseta pesty irtopohjavuoan rengan tarjoilulautaselle (ilman pohjaa). Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Ota pohjakerros ja aseta se irtopohjavuoan sisälle. Mittaa maitokavista ½ dl ja kostuta teelusikan avulla pohjakerros. Levitä sitten päälle puolet täytteestä. Nosta päälle keskikerros ja kostuta se reilulla ¾ dl:lla maitokahvia. Levitä päälle loput täytteestä. Kostuta pohjakerros lopulla maitokahvilla ja nosta päällimäiseksi. Jos kakku on vinossa aseta päälle leikkulauta tai muu suora astia painoksi. Anna tekeytyä jääkaapissa viidestä kahdeksaan tuntiin.

Korsitele kakku vasta juuri ennen tarjoilua. Avaa irtopohjavuoan rengas ja nosta varovasti pois. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Levitä kakun päälle veitsellä ja aseta pingiivinit päälle. Koristele vielä halutessasi nonparelleilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti