keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Avokado-nigiri (kasvissushi)



Avokadosta saa tehtyä hauskoja nigiri-susheja kasvisvaihtoehdoksi. Ne ovat myös helpompia tehdä kuin miltä ne näyttävät. Riisin ohjeesta tulee ylimääräistä, joten voit joko vähentää sen määrää tai tehdä kaveriksi muita susheja (katso ohjeet kylmäsavulohimakille ja -nigirille, siitakemakille ja japanilaiselle munakkaalle). 

Sushiriisi:


4 dl
puuroriisiä
vajaa 8 dl
kylmää vettä
(pala
konbua)
½ dl
riisiviinietikkaa
2 tl
merisuolaa
2 rkl
sokeria

Mittaa riisi lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä niin kauan kunnes läpi tuleva vesi on kirkasta. Anna kuivua siivilässä 60 minuuttia. Kun riisi on kuivunut, kaada se kattilaan tasaiseksi kerrokseksi ja kylmä vesi päälle. Jos käytät konbua, lisää se tässä vaiheessa riisin päälle kattilaan. (Konbu siis on kuivattua levää, jota käytetään tässä mausteena. Sitä saa ainakin meillä jopa Citymarketista.) Käännä levy päälle. Riisiä kannattaa tässä vaiheessa vahtia tarkasti, sillä se ei saa päästä liian kuumaksi. Käännä levy pienemmälle heti, kun vesi alkaa kiehua. Poista myös konbu juuri ennen kuin vesi alkaa kiehua. Keittovaiheessa on tärkeää, että kansi pidetään koko ajan kattilan päällä, sillä höyry kypsentää riisin. Riisiä ei missään nimessä saa sekoittaa, muuten siitä ei tule sopivan tahmeaa. Anna kiehua noin 10 minuuttia, siirrä sitten pois levyltä ja anna vielä asettua noin 15 minuuttia. 


Samalla kun riisi kiehuu, voit valmistaa sushietikan. Mittaa etikka kuumuutta kestävään kulhoon ja lisää joukkoon suola ja sokeri. Kuumenna mikrossa noin 30 sekuntia ja sekoita, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet.

Kaada riisi varovasti laakean kulhoon, vältä sekoittamista. Pirskottele päälle etikkaliemi ja sekoita lastalla varovasti reunalta toiselle. Anna riisin jäähtyä niin kauan, että sitä voi käsitellä. Perinteisen menetelmän mukaan riisi jäähdytetään bambuviuhkan avulla.

Täyte:

1-2
avokadoa
sitruunamehua

wasabi-tahnaa
1
nori-merileväarkki

Muotoile riisistä pienehköjä pitkulan muotoisia palloja. Niistä ei kannata tehdä liian isoja, jotta ne pystyy syömään kerralla. Kasta käsiäsi veteen niin riisi ei tartu kiinni.

Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa pitkittäin siivuiksi. Puolita vielä siivut. Pirskottele päälle maltillisesti sitruunamehua, tämä estää tummumisen. Ota avokadon pala, hiero sen pohjaan hieman wasabia ja aseta riisipallon päälle. Leikkaa merilevästä saksilla kapea suikale ja kääri se sushin ympärille. Kiinnitä vedellä. Toista lopuille riisipalloille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti