perjantai 2. toukokuuta 2014

Sitruuna-limepiiras



Tämä piiras syntyy hyvin vähällä vaivalla, jos korvaat pohjan valmiilla murotaikinalla. Murotaikinan tekeminen itse ei toki ole sekään kovin työlästä.

Pohja:

3 dl
kakkuvehnäjauhoja
125 g
margariinia
½ tl
leivinjauhetta
1 rkl
vaniljasokeria tai -uutetta
3 rkl
tomusokeria
½ dl
vettä

Sekoita kylmät vehnäjauhot ja margariini keskenään murumaiseksi seokseksi, joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Sekoita joukkoon leivinjauhe, vanilja ja tomusokeri. Lisää taikinaan vettä vähän kerrallaan. Kun se muodostaa tasaisen pallon, lopeta sekoittaminen. Siirrä taikina pakastuspussiin ja laita pakastimeen puoleksi tunniksi.

Voitele 24 cm irtopohjavuoka tai vastaava piirakkavuoka. Kauli kylmä taikina vuokaa hieman isommaksi, ympyrän muotoiseksi levyksi. Käytä apuna runsaasti jauhoja, ettei taikina tartu kiinni. Nosta varovasti kaulimen avulla vuoan päälle ja taputtele hellästi kiinni vuoan reunoihin. Nipistele ylimääräinen taikina reunoilta pois. 

Laita pohjan päälle leivinpaperi ja sen päälle painoksi kuivia papuja, riisiä, herneitä tai vastaavaa. Esipaista pohjaa 15 minuuttia 180 °C uunissa, ota sitten leivinpaperi painoineen pois ja paista vielä 5 minuuttia. Poista pohja uunista ja anna jäähtyä sen aikaa, kun teet täytteen.

Täyte:

1
sitruunan raastettu kuori
1
limen raastettu kuori
4 rkl
sitruunamehua (2 sitruunan mehu)
1
limen mehu
1 ½ dl
sokeria
2 dl
vispikermaa
4
kananmunaa

Sekoita täytteen ainekset keskenään vispilällä. Älä kuitenkaan vaahdota.

Kaada täyte pohjan päälle. Paista 30-35 minuuttia 180 °C uunissa. Täytteen tulisi olla tämän jälkeen vielä hyllyvää, liika kypsennys saa täytteen maistumaan kananmunalta. Jäähdytä piiras jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti