torstai 27. maaliskuuta 2014

Margarita-pizza pizzakivellä



Pizzakivellä saa huomattavasti parempaa pizzaa kotiuunissa kuin pellillä. Sen toiminta perustuu siihen, että se varaa lämpöä, jolloin pohja alkaa paistua välittömästi ja siitä tulee rapeampi. Kivi on myös huokoinen, jolloin pohjasta irtoava vesihöyry pääsee haihtumaan. Lyhyemmän paistoajan takia myös täytteet pysyvät paljon mehevämpinä.

Pizzakiveä käytettäessä kannattaa kuitenkin huomioda pari seikkaa. Nämä on siis opittu ihan kantapään kautta ja oma pizzakiveni on nykyään jo melko kirjava siihen levinneistä täytteistä. Ensimmäiseksi tulee huomioda, että pizzakiveä pitää lämmittää melko kauan, noin 20 minuuttia sen jälkeen kun uuni on lämmennyt. Hyvä tapa lämmittää pizzakivi on paistaa ensin jotain muuta, jolloin pizzakivi voi olla tämän ajan uunissa. (Loistava tekosyy leipoa jotain.) Huomaathan, että kivi pitää laittaa aina kylmään uuniin, muuten se halkeaa. Toiseksi pohjasta ei kannata tehdä liian ohutta, muuten se ei kestä siirtämistä. Pohjan kaulinnassa pitää lisäksi käyttää RUNSAASTI jauhoja, muuten pohja tarttuu kiinni kiveen ja täytteet valahtavat kun pizzaa yrittää siirtää. Uunin olisi hyvä olla mahdollismman kuuma ja lisäksi kannattaa käytää pelkää alalämpöä, jollloin täytteet eivät pala.

Ohjeesta riittää kolmelle.

Pohja:

2 dl
vettä
1 tl
kuivahiivaa
½ tl
suolaa
(2 tl
sokeria)
50 g
ruisjauhoja
250 g
vehnäjauhoja
½ rkl
oliiviöljyä

Lisää kylmään veteen hiiva, suola ja sokeri. Kaada joukkoon jauhot ja vaivaa koneella noin 5 minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista, kunnes se on sekoittunut taikinaan. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia vedolta suojattuna. Vaivaa tämän jälkeen ilma pois, jaa taikina kolmeen osaan ja kauli jokainen pyöreäksi.

Tomaattikastike:

2 dl
paseerattua tomaattia
2 rkl
tomaattipyrettä
½ tl
suolaa
1 tl
basilikaa
1 tl
oregano
2 tl
sokeria
1 rkl
oliiviöljyä

mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Täytteet:

100 g
kirsikkatomaatteja
200 g
mozzarella
3 rkl
aurinkokuivattuja tomaatteja (paloina)
150 g
parmesania
muutama lehti
basilikaa

oreganoa

Pilko kirsikkatomaatit kolmeen osaan. Viipaloi mozzarella.

Ota esilämmennyt pizzakivi uunista. Nosta siihen yksi pohja. Levitä päälle noin 1/3 tomaattikastikeesta ja täytteistä. Toimi mahdollisimman nopeasti, sillä pohja paistuu koko ajan. Siirrä takaisin uuniin ja paista 10-15 minuuttia 250 tai 275 °C. Tee samoin loput pizzat. Revi valmiiden pizzojen päälle basilikan lehtiä ja ripottele päälle oreganoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti