tiistai 27. lokakuuta 2015

Korealainen pulled chicken ja höyrytetty sämpylä



Höyrytetyn sämpylän välissä tarjoiltu ylikypsä kana on vähän kuin korealaisittain maustettu versio hampurilaisesta. Voit käyttää kanan sijaan myös possua tai nautaa samalla ohjeella. Lisukkeena on pikkelöityjä kasviksia, rapeaa punakaalia ja tulista kastiketta.

Sämpylöitä tulee ohjeella 12, mikä riittää 4-6 syöjälle.

Resepti:


Pulled chicken:
1 kg
kanankoipia tai vastaava määrä muita osia
pala
inkivääriä
2-3
valkosipulinkynttä
1 rkl
hunajaa
ripaus
valkopippuria
2 rkl
sesamiöljyä
1 dl
soijakastiketta


Laita kanat uunivuokaan. Käytin itse halvimpia koipipaloja, mutta jos haluat päästä helpommalla, voit käyttää myös paistileikkeitä tai rintafileitä. Suosittelen kuitenkin käyttämään rasvaisempaa paistilihaa.

Kuori ja viipaloi inkivääri. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella. Heittele kanakoipien joukkoon. Mittaa päälle loput aineet, peitä vuoka tiiviisti foliolla ja laita uuniin 150 °C. Paista 3-4 tuntia, käännä lihat kerran paistamisen aikana.

Revi valmiit lihat kahden haarukan avulla irti luista. Lusikoi muutama ruokalusikallinen paistolientä kanan joukkoon.

Höyrytetyt sämpylät:
3 ½ dl
kylmää vettä
2 tl
kuivahiivaa
1 rkl
sokeria
500 g (7 ½ dl)
vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
1 rkl
rypsiöljyä
1 tl
leivinjauhetta

rypsiöljyä voiteluun

Höyrytet sämpylät kuuluisi valmistaa bambukorissa, mutta käytän höyryttämiseen uunia. Voit myös käyttää valmiita sämpylöitä.

Sekoita kylmään veteen hiiva ja sokeri. Jätä huoneenlämpöön noin 10 minuutiksi. Tämä aktivoi hiivan ja saa sen toimimaan paremmin.

Lisää veden joukkoon jauhot ja suola. Vaivaa käsin tai koneella noin 10 minuuttia. Lisää viimeisenä öljy ja vaivaa se vielä taikinaa sekaan. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 1-2 tuntia.

Kaavi kohonnut taikina pöydälle. Ripottele päälle leivinjauhe ja vaivaa taikina uudelleen. Anna levätä 15 minuuttia.

Ota levänneestä taikinasta noin desilitran kokoisia paloja ja pyörittele ne palloiksi. Käsittelyssä kannattaa käyttää apuna jauhoja. Kauli jokainen pallo soikioksi. Voitele soikiot ohuesti öljyllä ja taita kahtia. Nosta leivinpaperille kohoamaan vielä vartiksi.

 Laita uuniin pohjalle syvä pelti ja täytä se vedellä. Kuumenna uuni 170 °C. Paista sämpylät uunissa noin 20-25 minuutin ajan.


Pikkelöidyt vihannekset:
½ dl
sokeria
¾ dl
riisiviinietikkaa
1 dl
vettä
1 tl
suolaa
½
kurkku
muutama
retiisi

Sekoita yhteen sokeria, etikka, vesi ja suola. Kuumenna, kunnes sokeri liukenee. Anna liemen jäähtyä

Viipaloi vihannekset ja siirrä liemeen. Anna maustua muutamasta tunnista seuraavaan päivään. Voit käyttää kurkun ja retiisien lisäksi myös esimerkiksi valkoretikkaa, porkkanaa tai siitakesieniä.

Gochujang-kastike:
4 rkl
gochujang-tahnaa
1 rkl
sokeria
2-3 rkl
vettä
1 tl
sesamiöljyä
1 rkl
sesaminsiemeniä
1 tl
riisiviinietikkaa

Kimchimajoneesi:
½ prk (80 g)
kimchiä pilkottuna
1 dl
majoneesia

Valmistin kahta eri kastiketta, mutta toinenkin riittää.

Molemmat kastikkeet valmistetaan sekoittamalla aineosat yhteen.

Lisäksi:
¼
punakaalista
2-3
kevätsipulia

Suikaloi punakaali ohuiksi lastuiksi ja pilko kevätsipuli vinoiksi renkaiksi.

Aukaise sämpylä taitekohdasta ja täytä eri täytteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti