lauantai 31. lokakuuta 2015

Halloween macaron-leivokset



Askartelin Halloweenin kunniaksi kahdenlaisia pikku macaron-leivoksia, ötököitä ja halloween-naamoja. Makuna ovat suklaa ja appelsiini. Teen macaronit aina italialaisella marengilla, joka onnistuu varmemmin. En ole ikinä mitenkään vanhennuttanut valkuaisia, mutta olen silti epäonnistunut kuorissa vain kerran.

Macaron-leivokset:


150 g
jauhettua mantelia
150 g (2 ½ dl)
tomusokeria
60 g + 60 g (yht. n. 2 kpl)
valkuaista
200 g (2 ¼ dl)
sokeria
½ dl
vettä

Appelsiiniversio:
½
appelsiinin kuori
hieman
oranssia elintarvikeväriä
suklaaversio:
10 g
kaakaojauhetta
(hieman
mustaa/ruskeaa elintarvikeväriä)

Tee kaksi macaron-taikinaa, kummallakin maulla.

Leikkaa ensin leivinpapereista valmiiksi pellin kokoinen. Macaroneja tulee kolme pellillistä.

Sekoita kulhossa manteli, tomusokeri, 60 g valkuaista, makuaine ja mahdollinen väriaine. Appelsiinin kuoren hienonsin pienen määrän mantelijauhoa kanssa tehosekoittimessa. Jätä odottamaan.

Vatkaa toinen 60 g valkuaista kovaksi vaahdoksi metallikulhossa (tai muussa lämmönkestävässä kulhossa).

Valmista siirappi: Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Appelsiiniversioon veden voi korvata appelsiinin mehulla. Kiehauta, kunnes seos on 110 °C. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, kuumenna seosta, kunnes se on kiehuu voimakkaasti.

Kaada seuraavaksi kuuma siirappi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla, kun vatkaat seosta. Helpoiten asia hoituu yleiskoneella. Jatka seoksen vatkaamista, kunnes se on huoneenlämpöistä eli noin 10 minuuttia.

Sekoita seuraavaksi vaahto ja manteliseos keskenään. Sekoita mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin niin, että seos on tasaista.

Siirrä seos pursotuspussiin, jossa on noin 1 cm suuaukko. Pursota leivinpaperille noin 2 c halkaisijaltaan olevia ympyröitä. Taikina leviää hieman, joten jätä kuorien välille tilaa.

Anna kuorien seistä huoneenlämmössä peittämättä noin puolen tunnin ajan.

Paista kuoret uunissa 150 °C noin 15-17 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Appelsiinitäyte:
n. 1 dl
appelsiinimarmeladia
Suklaatäyte:
1 dl
vispikermaa
100 g
tummaa suklaata
1 rkl
voita

Suklaatäyte valmistetaan paloittemalla suklaa ja sekoittamalla kaikki aineet keskenään kuumuutta kestävässä kulhossa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa ja voi sulavat. Anna jäähtyä.

Ota kaksi kuorta, levitä väliin täytettä ja paina kuoret yhteen.

Koristelu:

Pikeeri:
¼ dl
valkuaista
1 ½ dl
tomusokeria

mustaa elintarvikeväriä
Lisäksi:

mustaa sokerimassaa

Valmista ensin ötököiden silmien keskelle mustat ympyrät: Kauli mustaa sokerimassaa ohueksi levyksi ja ota muotilla pieniä ympyröitä. Valmista massasta myös jalat pyörittelemällä pitkiä ja ohuita tankoja.

Valmista valkoinen pikeeri: Mittaa astiaan valkuainen ja tomusokeri. Vaahdota sähkövatkaimella 4 minuutin ajan (Ohje: Kinuskikissa). Siirrä 1/3 massasta pursotuspussiin. Värjää loppu mustaksi elintarvikevärillä.

Pursota suklaakuoriin valkoiset ympyrät pikeeristä. Paina keskelle musta sokerimassaympyrä.

Vaihda pursotuspussiin musta pikeeri. Pursota appelsiinikuoriin Halloween-henkisiä naamoja. Anna pikeerin kovettua ennen täyttämistä.

Lisää ötököille kokoamisvaiheessa jalat: ota sokerimassatangosta paloja ja asettele täytteseen niin, että jalat ovat sopivan mittaiset.

Säilytä macaronit jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti