lauantai 18. tammikuuta 2014

Tiramisu



Tiramisu on helppo jälkiruoka tehdä, sillä mitään ei tarvitse paistaa. Maun kannalta oleellisinta on, että aineksia on oikeassa suhteessa. Keksejä pitää myös osata kostuttaa sopivasti, jotteivat ne jää liian löysäksi tai kuivaksi. Tiramisun maustamiseen käytetään usein marsala-viiniä, mutta koska sitä ei taloudessamme muuten kulu, käytän mausteena yleensä konjakkia tai amaretto-likööriä, jotka säilyvät pitkään avattuina. Myös muut liköörit sopivat hyvin mausteeksi. 

Ohjeesta riittää neljälle - kuudelle.

Ohje:


2
kananmunaa
0,75 dl
sokeria
1 rs (250 g)
mascarponea
(1 tl
vaniljauutetta)
n. 20
savoiardi-keksiä
1,5 dl
vahvaa kahvia tai espressoa
3 rkl
amaretto-likööriä
3 rkl
tummaa kaakaojauhetta


Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset omiin kippoihinsa. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sen jälkeen keltuaiset ja sokeri. Lisää keltuaisvaahdon joukkoon mascarpone ja sekoita tasaiseksi. Mascarponen voit myös tarvittaessa korvata tuorejuustolla, jos esimerkiksi tarvitset laktoosittoman jälkiruoan. Nostele sitten joukkoon valkuaisvaahto. Mausta halutessasi vaniljauutteella- tai sokerilla. 

Sekoita kahvin joukkoon likööri. Kasta savoiardi-keksit nopeasti kahvi-likööriseokseen ja lado noin puolet tarjoiluastiasi pohjalle. Levitä päälle puolet täytteestä. Tee vaahdon päälle uusi kerros kastetuista kekseistä ja lisää sen päälle vielä loppu täyte. Sihtaa päälle kaakaojauhe. Anna jälkiruoan tekeytyä jääkaapissa vähintään muutamia tunteja. Tiramisu on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Savoiardi-keksit voit myös korvata esimerkiksi kääretorttupohjalla tai sokerikakkupohjalla (itsetehty tai valmis).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti