maanantai 6. tammikuuta 2014

Vichyssoise eli purjo-perunasosekeitto


Vichyssoise on erittäin helppotekoinen keitto, joka yksinkertaisista aineksistaan huolimatta on todella hyvää. Keitto on myös edullista tehdä, laskin että yhdelle annokselle tulee hintaa alle 90 senttiä.

Ohjeesta riittää neljälle. Huomioithan, että jos haluat tarjoilla keiton kylmänä, viileneminen vie paljon aikaa.

Ohje:


300-350 g
purjoa
1
sipuli
3 rkl
voita
3 (n. 350 g)
perunaa
n. ½ l
kanalientä (tarkka määrä riippuu kattilan koosta)
½ tl
persiljaa
½ tl
timjamia
ripaus
2 dl
muskottipähkinää ja mustapippuria
ruokakermaa


Pilko purjo ja sipuli. (Käytän purjosta yleensä myös vihreät osat, mistä johtuu keiton vihertävä väri.) Paista sipuleita voissa miedolla lämmöllä kannen alla kunnes ne ovat pehmenneet (noin 5-10 minuuttia). Sipuleita ei ole tarkoitus ruskistaa. Pilko tällä välin perunat ohuiksi siivuiksi. Kun sipulit ovat pehmeitä, lisää kattilaan perunat ja kanaliemi. Kasvissyöjä voi korvata kanaliemen hyvin kasvisliemellä. Anna hautua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Mausta keittämisen lopussa. Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kerma. Keitto tarjoillaan perinteisesti kylmänä mutta se toimii myös lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti