sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Korvapuustit kolmella tapaa

Mikään ei voita paistuvan korvapuustin tuoksua! Tässä muutamia ideoita muokata perinteistä täytettä. Mitään maailmaa mullistavia uusia keksintöjä nämä eivät ole, vaan todennäköisesti kaapista valmiiksi löytyvistä aineksista aikaansaatuja kivoja pieniä vaihteluideoita. Käytän takinaan vähemmän jauhoja kuin useimmissa ohjeissa, jolloin taikinasta tulee tavallista löysempi mutta pullaan tulee parempi rakenne. Tuo 11 dl ei ole mitenkään tarkka määrä, mutta voit käyttää sitä viitteellisenä ohjeena. Sitkoa vaativaan leivontaan kannattaa käyttää puolikarkeita vehnäjauhoja. Margariinia käytän leivonnassa siksi, että se tuo kuohkeamman rakenteen. Voit hyvin käyttää myös voita, mutta silloin pullat kohoavat huonommin.

Ohjeesta tulee noin 50 pullaa.

Taikina:


½ l
maitoa
1 ½ ps
kuivahiivaa
2 dl
sokeria
1 rkl
kardemummaa
1
kananmuna
833 g (n. 11 dl)
vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
200 g
margariinia (tai voita)


Sekoita maidon joukkoon hiiva, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Maitoa ei tarvitse (eikä kannata) lämmittää, voit käyttää sen suoraan jääkaappikylmänä. Mittaa joukkoon jauhot ja sekoita mieluiten koneella (esimerkiksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla) noin 10 minuuttia tai kunnes taikina näyttää kimmoiselta ja tasaiselta. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa suola. Sulata margariini esimerkiksi mikrossa, mutta varmistu, ettei se ole liian kuumaa. Sekoita taikinan joukkoon. Rasvaa näyttää aluksi olevan aivan liikaa, mutta se sekoittuu kyllä taikinan joukkoon kun vaan vaivaat kärsivällisesti. Älä lisää taikinaan enää jauhoja rasvan lisäyksen jälkeen. Anna taikinan kohota jääkaapissa 8 tuntia tai yön yli tai huoneenlämmössä tunnista kahteen tuntiin.

Vaivaa taikinasta aamulla ilma pois. Jaa taikina kahtia ja kauli osat noin 3-5 mm:n paksuisiksi suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Käytä taikinan käsittelyssä apuna runsaasti jauhoja, sillä se on tavallista pullataikinaa hieman löysempää.

Täytteiden määrät ovat yhdelle levylle!

Täyte 1: toffeepulla

75 g
margariinia
5-6 rkl
ruskeaa ruokosokeria
1 rkl
kanelia

Levitä kaulitulle pullataikinalle ensin margariini, ja ripottele sitten päälle kuivat aineet.


Täyte 2: omenapuustit

75 g
margariinia
½ dl
omenahilloa
2 rkl
sokeria
1 rkl
kanelia

Levitä pullataikinalle ensin margariini ja sen päälle omenahillo. Ripottele päälle sokeri ja kaneli.


Täyte 3: suklaapulla

75 g
margariinia
5-6 rkl
sokeria
1 rkl
kanelia
1 rkl
tummaa kaakaojauhetta

Levitä pullataikinalle ensin margriini ja sen päälle kuivat aineet. Kaakaojauheen saat kätevimmin ripoteltua teesiivilän avulla.

Rullaa taikinalevyt tiukaksi rullaksi. Nipistele reuna kiinni ja leikkaa taikina noin kahden sormen levyisiksi kiekoiksi. Helpoimmalla mielestäni pääsee, kun palat nostelee pullavuokiin, mutta yhtä hyvin voi myös muotoilla perinteisiä puusteja. Anna kohota noin puoli tuntia. Voitele halutessasi kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai mantelirouhetta. Paista 200 °C 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti