lauantai 22. helmikuuta 2014

Pho (vietnamilainen naudanliha-nuudelikeitto)



Pho-keitto on ollut pitkään kokeilulistallani. Nyt kun naudan sisäpaistia sai tarjouksella, tarjoitui hyvä tilaisuus viimein tehdä sitä. Ruoan tärkein osa on ehdottomasti hyvin maustettu liemi. Harmikseni en löytänyt naudanluita mistään, joten jouduin turvautumaan fondiin. Myöhemmin luin, että liemen olisi voinut keittää myös luullisesta lihasta, mutta se kokeilu jää nyt seuraavaan kertaan. Jos teet tämän ohjeen mukaan, kannattaa valita liemikuutio tai-fondi, jossa ei ole juuri mausteita, vihanneksia tai punaviiniä, sillä kyseiset ainekset eivät sovi aasialaiseen ruokaan. Kannattaa myös huomioda, että ruoka on todella tulista, eli vähennä chilin määrää halutessasi.

Ohje on kahdelle.


Resepti:

1
sipuli
pala
inkivääriä
(1
valkosipulinkynsi)
3
tähtianista
1
kanelitanko
1 rkl
korianterinsiemeniä
3
neilikkaa
2
mustapippuria
1 l
2 rkl
1 rkl
lihalientä
kalakastiketta
palmusokeria (tai tavallista sokeria)
1
porkkana
100 g
riisinuudeleita (paksuja)
200 g
naudan sisäpaistia
75 g
ituja
1
punainen chili
1
vihreä chili

2 rkl
thaibasilikaa (tai korianteria tai minttua tai yhdistelmä näitä)
limen mehua

Viipaloi sipuli ja inkivääri ja pilko valkosipuli pieneksi. Lisää tyhjänä kuumennettuun kattilaan kokonaiset mausteet ja paahda niin kauan, että mausteet alkavat tuoksua (noin 1-3 minuuttia). Siirrä syrjään. Jos omistat kaasupolttimen, polta sipulin ja inkiväärin pintaan väriä esimerkiksi kattilassa. Jos et omista kaasupoltinta, paista vähässä öljyssä kattilassa hyvä väri. Lisää kattilaan paahdutet mausteet ja pilkottu valkosipuli. Lisää sitten kattilaan lihaliemi. Mausta kalakastikkeella ja sokerilla. Anna hautua hiljalleen vähintään puoli tuntia. Maista ja lisää tarpeen mukaan kalakastiketta tai sokeria. Siivilöi mausteet pois kun liemi on valmista.

Kuori porkkana ja suikaloi ohuiksi tikuiksi. Lisää liemen joukkoon ja keitä vielä noin 10 minuuttia. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan puolikypsiksi (osalle riisinuudeleista riittää liotus). Leikkaa sisäpaisti syitä vastaan niin ohuiksi paloiksi kuin vaan saat. Leikkaamista helpottaa, jos laitat paistin noin 15 minuutiksi pakastimeen ennen leikkaamista. Ota kattila pois levyltä ja lisää kuumaan liemeen liha. Anna kypsyä hetki ja lisää sitten nuudelit, idut, ohuiksi renkaiksi pilkotut chilit ja thaibasilika. Mausta limellä. Tarjoile välittömästi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti