perjantai 28. helmikuuta 2014

Laskiaspullat



Koska ei ole lunta eikä siten pääse pulkkamäkeen, pitää laskiaisen vietossa tyytyä toiseen perinteeseen eli laskiaispulliin. Mielestäni laskiaispullaan ei tarvitse mitään uutta, mutta jos kaipaat vaihtelua, niin valiolla oli hyvän kuuloinen ohje pähkinätäytteeksi.

Ohjeesta tulee  noin 8 pullaa.

Pullataikina:

3 dl
maitoa
3 tl
kuivahiivaa
1 dl
sokeria
½ rkl
kardemummaa
1
kananmuna
500 g (7 ½ dl) 
vehnäjauhoja
½ tl
suolaa
100 g
margariinia (tai voita)

Sekoita maidon joukkoon hiiva, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Maitoa ei tarvitse (eikä kannata) lämmittää, voit käyttää sen suoraan jääkaappikylmänä. (Jos vaivaat taikinan käsin, voit lämmittää maidon noin 30 °C, taikinan ihannelämpötila on 25-30 °C.) Mittaa joukkoon jauhot ja sekoita mieluiten koneella (esimerkiksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla) noin 10 minuuttia tai kunnes taikina näyttää kimmoiselta ja tasaiselta. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa suola. Sulata margariini esimerkiksi mikrossa, mutta varmistu, ettei se ole liian kuumaa. Sekoita taikinan joukkoon. Rasvaa näyttää aluksi olevan aivan liikaa, mutta se sekoittuu kyllä taikinan joukkoon kun vaan vaivaat kärsivällisesti. Älä lisää taikinaan enää jauhoja rasvan lisäyksen jälkeen. Anna taikinan kohota jääkaapissa 8 tuntia tai yön yli tai huoneenlämmössä tunnista kahteen tuntiin.


Suunnilleen tältä valmiin pullataikinan pitäisi näyttää.

Vaivaa kohotuksen jälkeen taikinasta ilma pois. Pyörittele pulliksi. Käytä käsittelyssä apuna vehnäjauhoja, ettei taikina tartu liikaa. Anna pullien kohota vielä noin puoli tuntia. Voitele pullat halutessasi kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullat 200 °C uunissa noin 10-15 minuuttia.

Täytteet:

haluamaasi hilloa noin 1 rkl/pulla (oma suosikkini on vadelma)
2 dl kermavaahtoa + 1 rkl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lisää halutessasi myös hieman sokeria. Halkaise jäähtyneet pullat ja täytä hillolla ja kermavaahdolla.

Vinkki: Kannattaa käyttää täytteessä itse vaahdotettavaa vispi- tai kuohukermaa, spraykermavaahto lässähtää tai "sulaa" nopeasti. Käsittääkseni tämä johtuu siitä, että ponnekaasu ei tuo oikeanlaista rakennetta vaahtoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti