perjantai 14. helmikuuta 2014

Punajuurisuklaakakku



Ystänpäivä on hyvä tekosyy leipoa suklaakakkua! Punajuuren ja suklaan yhdistelmä voi kuulostaa aluksi oudolta, mutta voit ajatella tätä samantyylisenä kakkuna kuin porkanakakku. Punajuuri tuo taikinaan kosteutta ja mehevyyttä sekä hieman makeutta, itse punajuuren maku ei ole kovin vahva. Punajuurien keittämisen takia valmistus vie hieman pitempään kuin tavallisen kakun. Muuten kakku on vaikeusasteeltaan perustasoa.

Ohje:

250 g
punajuuria (4-5 kpl)
100 g
tummaa suklaata
75 g
margariinia
3
kananmunaa
2 dl
sokeria (osan voi korvata ruokosokerilla)
1 ¾ dl
¼ dl
vehnäjauhoja
kaakaojauhetta
1 tl
leivinjauhetta

Keitä punajuuria mieluiten kuorineen suolattomassa vedessä hieman yli tunti. Paloittelu nopeuttaisi kypsimistä mutta vie makua ja väriä. Kaada vesi pois ja soseuta punajuuret sileäksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Voit halutessasi vielä paseerata soseen, jotta siitä tulee taatusti paakutonta. Jäähdytä.

Sulata suklaa ja voi yhdessä vesihauteella. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaa-rasvaseos sähkövatkeimella varovasti sekoittaen. Lisää vaahdon joukkoon kuivat aineet (siivilöi halutessasi, itse en yleensä jaksa). Lisää viimeisenä punajuurisose. Sekoita mahdollisimman vähän, jottei jauho muodosta sitkoa. Siirrä taikina jauhotettuun irtopohjavuokaan (halk. 24 cm). Paista kakkua 175 °C uunissa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Kuorrute:

150 g
margariinia
5-6 dl
3 rkl
(3 rkl
½ dl
tomusokeria
kaakaojauhetta
konjakkia)
maitoa
100 g
tummaa suklaata
(½ dl
hasselpähkinöitä)

Jos haluat pähkinöitä kuorrutteeseen, paahda pähkinät ja irrota kuoret pyyhkeen avulla. Jauha hienoksi esimerkiksi sauvasekoittimella.

Sulata suklaa ja anna jäähytä hetki. Vispaa margariinin rakenne rikki ja lisää tomusokeri desilitra kerrallaan rasvan joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää kaakaojauho ja nesteet. Lisää viimeisenä tumma suklaa (ja pähkinät).

Leikkaa jäähtynyt kakku kahtia. Levitä väliin noin kolmasosa kuorrutteesta. Levitä loppu kuorrute kakun päälle. Koristele esimerkiksi pähkinöillä ja suklaarouheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti