maanantai 3. helmikuuta 2014

Vihreä thaicurry tofusta



Vihreä curry on usein miedoin thaimaalaisista curryista. Siinä maistuvat tuore korianteri ja aasialaiset mausteet. Currytahna kannattaa tehdä itse, sillä sen tekeminen on helppoa ja nopeaa ja se on paljon parempaa kuin kaupan valmis currytahna. Useimmat ainekset saa marketista tai ainakin voi korvata jollakin yleisellä raaka-aineella.

Ohjeesta riittää neljälle.


Currytahna:


3 rkl
cashewpähkinöitä
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
pala
inkivääriä
2-3
vihreää chiliä
1 tl
sitruunaruohotahnaa
½ tl
korianterijauhetta
½ tl
kuminaa
1 dl
korianteria

Liota cashewpähkinöitä pienessä määrässä vettä noin 15-30 minuuttia. Pilko karkeasti kaikki tahnan ainekset. Inkivääri kannattaa raastaa. Kaada cashewpähkinöistä vesi pois ja yhdistä ainekset. Tee aineksista tahna esimerkiksi sauvasekoittimella tai mortelilla.

Curry:

1 dl
1 pkt (250 g)
cashewpähkinöitä
maustamatonta tofua
1 pieni
porkkana
½ (150 g)
munakoiso
½
paprika
1 prk (400 ml)
kookosmaitoa
2
kaffirlimenlehteä (kuivattu)
1 rkl
palmusokeria (voi korvata tavallisella tai ruokosokerilla)
1 tl
thai-kalakastiketta (voi korvata soijakastikkeella/ suolalla)
3 rkl
paistamiseen
limemehua
neutraalia öljyä

Kääri tofu puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Aseta päälle leikkuulauta ja jokin paino (esim painava astia/ jauhopaketti). Anna tofun olla painon alla puolesta tunnista tuntiin. Tämä menettely tekee tofusta kiinteämpää ja se imee itseensä enemmän makua, mutta voit myös hyvin jättää tämän vaiheen väliin.

Leikkaa porkkanasta perunankuorijalla ohuita lastuja. Pilko munakoiso, paprika ja kiinteytynyt tofu isohkoiksi paloiksi. Paahda cashewpähkinät kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Siirrä sivuun odottamaan. Lisää sitten pannuun tilkka öljyä ja paista munakoisoihin nopeasti väriä pintaan. Siirrä sivuun odottamaan. Lisää pannulle tarvittaessa lisää öljyä. Kaavi currytahna pannulle ja paista kunnes se alkaa erottua. Lisää tofu pannuun, paista hetki ja lisää sitten kookosmaito. Lisää porkkanat ja munakoisot tässä vaiheessa. Mausta curry sokerilla ja kalakastikeella. Anna kiehua 5-10 min. Lisää paprika ruokaan kun keittoaikaa on muutama minuutti jäljellä. Sen ei tarvitse kypsyä vaan riittää että se lämpenee. Lisää viimeisenä limemehu ja cashewpähkinät. Limeä ei kannata keittää, sillä se voi muuttua karvaaksi. Maista ruokaa ja lisää tarvittaessa limeä, sokeria tai kalakastiketta. Thairuoassa makujen tulisi olla tasapainossa.

Koristele ruoka tuoreella korianterilla ja/ tai limelohkoilla. Tarjoile basmati- tai jasmiiniriisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti