maanantai 10. helmikuuta 2014

Pasta carbonara herkkusienestä



Tässä reseptissä pasta carbonara kääntyy kasvisversioksi herkkusienten avulla. Toinen toimiva vaihtoehto olisi pieneksi pilkottu ja rapeaksi paistettu savutofu.

Harvan reseptin "oikeudesta" käydään yhtä paljon väittelyä kuin pasta carbonaran. Toisten mielestä sen saa tehdä ainoastaan guancialesta (sian poski), kun taas toisten mielstä pancetta on oikea vaihtoehto. Oikeasta juustosta on myös samanlainen väittely. Yhtä mieltä ollaan lähinnä siitä, että kerma ja pekoni ei pasta carbonaraan kuulu. Itse olen sitä mieltä, ettei oikeoppisuudella ole väliä, kunhan ruoka maistuu hyvältä. Lisää siis halutessasi tähän vaikkapa kermaa. 

Ohje on kahdelle hengelle.

Resepti:


150-200 g
spaghettia (tai muuta pastaa)
75 g
pecorino-juustoa (tai muuta voimakasta kypsytettyä juustoa)
2
kananmunaa (huoneenlämpöisiä)

mustapippuria
n. 200 g
herkkusieniä
2
valkosipulikynttä

tuoretta/ kuivattua persiljaa ja basilikaa
voita tai öljyä paistamiseen


Laita pasta kiehumaan runsaasti suolattuun veteen pakkauksen ohjeen mukaan. Raasta sillä välin juusto ja yhdistä se kananmunien kanssa. Mausta mustapippurilla. Riko rakenne vispilällä. Pilko herkkusienet ja hienonna valkosipulinkynsi. Paista herkkusieniä kuivassa paistinpannussa, kunnes niistä alkaa lähteä nestettä irti. Lisää sitten pannuun rasva ja valkosipuli. Paista, kunnes valkosipuli alkaa tuoksua. Valuta pasta, mutta ota keitinvettä talteen noin 1/2 dl. Lisää pasta sienten joukkoon paistinpannuun ja sekoita nopeasti keskenään. Ota pannu liedeltä ja lisää muna-juustoseos. Sekoittele niin kauan, että kananmunat hieman hyytyvät, mutta eivät vielä muutu kokkeliksi. Lisää pastan keitinvesi. Se sisältää pastasta irronnutta tärkkelystä, joka sitoo kastiketta. Voit koristella ruoan halutessasi tuoreilla yrteillä.

Vinkki: Helsingin Sanomista löytyi hyvä video sienten paistamisesta. Itse olin aina paistanut sienet väärin! Herkkusienet voi hyvin korvata myös metsäsienillä, jos niitä löytyy esimerkiksi pakkasesta. Myös kuivatut herkkutatit voisivat toimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti