sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Falafelpihvit



Tarkoituksenani oli tehdä falafelelia, jotka siis ovat lähi-idästä kotoisin olevia kikhernepyöryköitä. Tällä kertaa pyörykät eivät vaan pysyneet kasassa, joten hätäratkaisuna lisäsin taikinaan kananmunan ja paistoin pihvejä. Falafelit ovat etenkin kasvissyöjien suosiossa, mutta maistuvat varmasti myös lihansyöjille. Kikherneiden käytöstä sen verran, että ne kannattaa aina kypsentää ennen käyttöä, pelkkä liotus ei riitä vaikka usein niin näkee neuvottavan falafel-resepteissä. Pavut nimittäin sisältävät myrkyllistä proteiinia, lektiiniä, joka hajoaa vain keitettäessä. Säilykekikherneet ovat valmiiksi käsitelty. Mausteista voi jättää hyvin pois osan, lisää silloin vain muita enemmän. Ohjeesta tulee noin kahdeksan pihviä.


Resepti:


4 dl
kikherneitä (kypsiä)
½
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2 rkl
1
vehnäjauhoja
kananmuna
1 rkl
persiljaa
1 tl
korianteria
½ tl
kuminaa
1 tl
tahinia
1 tl
suolaa
1  rkl
sitruunamehua

(3 rkl
mustapippuria
sesaminsiemeniä)
(1-2 rkl
soijajauhoja)


Jos käytät kuivattuja kikherneitä, liota ja keitä ne ensin. Tölkkikikherneitä voit käyttää sellaisenaan. Tähän ohjeeseen käyttäisin kaksi tölkillistä.

Pilko sipuli ja valkosipuli karkeaksi silpuksi. Mittaa ainekset sesaminsiemeniä lukuunottamatta tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Murskaa sileäksi massaksi (tehosekoittimella onnistut parhaiten). Sekoita joukkoon sesaminsiemenet.

Kuumenna runsaasti öljyä paistinpannulla. Ota reilu ruokalusikallinen taikinaa ja muotoile suoraan kuumalla pannulla pihviksi. Paista noin neljä minnuutia molemmilta puolilta.

Meillä oli tällä kertaa lisukkeena kuskussalaattia ja viininlehtikääryleitä, myös riisi sopisi hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti