tiistai 12. marraskuuta 2013

Kevätrullat



En tiedä, onko kevätrulla oikea nimitys tälle ruokalajille, jossain nämä paistamattomat versiot oli nimetty vietnamilaisiksi kevätrulliksi ja jossain kesärulliksi (summer roll). Joka tapauksessa kyseessä on paistamaton kasvisrulla, jossa on täytteenä vihanneksia ja tofua. Useimmiten täytteenä on tosin katkarapuja, mutta halusin tehdä kasvisversion. Miedot rullat vaativat seurakseen jonkin vahvan kastikkeen, johon niitä voi dippailla. Sweet chili -kastike ja tulinen maapähkinäkastike toimivat ainakin hyvin. Kastikkeet voi hyvin tehdä itse, mutta tällä kertaa meillä oli kaupan valmiskastikkeita. Tästä määrästä riittää ruoaksi noin kahdelle ja alkupalaksi/ naposteltavaksi useamalle, riippuen tietysti rullien koosta. Aikaa tekemiseen ei mene kuin reilu puoli tuntia (kahdelta ihmiseltä)

Resepti:


20
riisipaperiarkkia
½ pkt (125 g)
riisinuudeleita (ohuita)
1
porkkana
10 cm
kurkkua
½ ruukkua
romaine-salaattia
½ pkt (125 g)
tofua
muutama oksa
korianteria


Keitä noin litra vettä kattilassa. Kun se kiehuu, nosta riisinuudelit kiehuvaan veteen ja ota kattila pois levyltä. Anna hautua neljä minuuttia. Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Jätä siivilään kuivumaan. Pilko porkkana ja kurkku hyvin ohuiksi tikuiksi. Suikaloi romaine. Leikkaa tofu pitkiksi pötköiksi. 

Kevätrullien kokoaminen: Laita riisipaperiarkki (syvälle) lautaselle, jossa on viileää vettä. Anna pehmetä, kunnes arkki rypistyy helposti kun kosketat sitä. Nosta varovasti toiselle lautaselle. Laita yhteen reunaan pohjimmaiseksi pari korianterin lehteä ja kasaa sitten sen päälle muita aineksia niin, että syntyy sopivan kokoinen käärö. (Itse käytin järjestystä: korianteri, porkkana, romaine, tofu, nuudelit, kurkku. Tällä ei ole muuta merkitystä kuin ulkonäöllinen, sillä pohjimmaiset täytteet näkyvät parhaiten) Jos et pidä korianterista, sen voi jättää pois tai korvata esimerkiksi thaibasilikalla tai mintulla. Nosta lähempi reuna täytteiden päälle. Käännä sitten molemmat reunat siihen päälle ja rullaa loppuun. Riisipaperi tarttuu itseensä tehokkaasti. Rulla kannattaa yrittää pitää mahdollisimman tiukkana, jotta syöminen on helpompaa. Samalla täytyy toki varoa ettei hauras riisipaperi repeä. Pienet repeämät eivät kuitenkaan haittaa, sillä ne jäävät kääriessä toisen kerroksen alle.

Vinkki: valmistus sujuu joutuisammin, kun laitat uuden arkin likoamaan samaan aikaan kun käärit vielä edellistä. Myös kaveri nopeuttaa valmistamista.

Rullia ei kannata kasata päällekkäin, sillä ne tarttuvat helposti toisiinsa kiinni. Kovin pitkää säilytystä ne eivät myöskään kestä tuoreiden aineisten takia. Ne kannattaakin syödä mieluiten tekopäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti