lauantai 9. marraskuuta 2013

Mustikka-limetäytekakku



Tein (etukäteis)isänpäivälahjaksi täytekakun, sillä en pidä turhan krääsän ostamisesta. Kakusta tuli kivan raikas, vaikka täytteen kanssa olikin ongelmia. Tein sen vegegel-jauheella (2 ps), mutta se ei oikein tahtonut sekoittua täytteeseen ja siksi kirjoitinkin ohjeen liivatteelle. Sokerimassaa kokeilin ensimmäistä kertaa ja se onnistuikin ihan hyvin lukuunottamatta repeämää kakun reunassa. Koriste ei ole oma keksintöni, olen nähnyt sellaisen kinuskikissan blogissa.

Täytekakkupohja:


6
kananmunaa
2,5 dl
sokeria
2 dl
vehnäjauhoja
1 dl
perunajauhoja
1 tl
leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muut aineet siivilän läpi ja sekoita varovasti (sähkövatkaimen hitaimmalla asetuksella). Siirrä irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja reunat on jauhotettu. Paista 175 °C uunissa noin 40 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneenä. Leikkaa kolmeen osaan.


Tällaisiin taikinoihin kannattaa aina käyttää huoneenlämpöisiä kananmunia, sillä ne vaahtoutuvat paremmin. Itse otan ne aamulla/ edellisenä iltana lämpenemään jääkaapista.

Lime curd:



4
limeä
2
kananmunaa
1,5 dl
sokeria
75 g
margariinia
(vihreää väriainetta)


Raasta limen kuori ja purista mehu. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi ja lisää siihen sitten limemehu ja kuoret. Kuumenna koko ajan vispaten teflonkattilassa, kunnes seos paksunee. Levy kannattaa pitää korkeintaan keskilämmöllä. Lisää margariini pienissä erissä. Anna sulaa joka erän välissä. Nosta pois vesihauteelta ja anna jäähtyä. Värjää halutessasi.

Mustikkamousse:

1 dl
mustikoita
1
kananmuna
¾ dl
tomusokeria
1 dl
rahkaa
2 dl
kermaa
4
0,5 dl
liivatelehteä
vettä (tai muuta nestettä)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta (kohmeiset) mustikat. Erottele kananmunasta keltuainen ja valkuainen. Vatkaa valkuainen kuohkeaksi vaahdoksi. Vahdota myös keltuainen ja tomusokeri vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se rahkaan. Yhdistä mustikkasose ja vaahdot. Kuumenna noin 1/2 dl vettä ja sulata liivatelehdet siihen. Lisää nauhana moussen joukkoon.

Kakun kokoaminen:


limemehua


Laita käyttämäsi vuoan pohjalle kaksi elmukelmuarkkia ristiin. Vuoka kannattaa pestä välissä. Nosta alin pohjakerros vuoan pohjalle ja kostuta limemehulla. Levitä puolet lime curdista pohjalle ja levitä sitten puolet mustikkamoussesta päälle. Nosta keskikerros päälle ja täytä samalla tavalla. Kostuta ylintä kerrosta ja nosta kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.


Koristelu:


75 g
margariinia
4,5 dl
tomusokeria
750 g
sokerimassaa (vihreää)
½ dl
valkoisia candy melts -nappeja
3
ananaskirsikkaa

Nosta kakku pois vuoasta tarjoilulautaselle. Vispaa tomusokeri margariinin joukkoon desi kerrallaan. Päällystä kakku voikreemillä. Yritä saada kerroksesta mahdollisimman tasainen. Vaivaa sokerimassaa kunnes se on notkeaa. Kauli kakkua reilusti isommaksi ja nosta sitten kaulimen avulla kakun päälle. Muotoile käsien avulla massa kiinni kakkuun. Leikkaa ylimääräinen sokerimassa alareunalta pois. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Piirrä vuoan avulla ympyrä leivinpaperille ja öljyä pinta kevesti. Sulata candy melts-napit ja siirrä pursotuspussiin, jossa on pienreikäinen tylla. Varo polttamasta käsiä samalla kun täytät pussia! (itse olen sen muutaman kerran tehnyt, ei tunnu kivalta) Pursota ohutta nauhaa ristiin rastiin piirtämäsi ympyrän päälle. Kun candy melt on vielä sulaa, käännä leivinpaperi noin puoleenväliin asti ympäri niin, että reuna koskee keskikohtaa. Jäähdytä niin kauan, että koriste kiinteytyy. Siirrä kakun päälle ja koristele ananaskirsikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti