tiistai 5. marraskuuta 2013

Kurpitsakeitto


Syksy on kurpitsan sesonkiaikaa, vaikka halloween menikin jo. Käytin tähän keittoon oranssia talvikurpitsaa, sitä lajiketta josta kaiverretaan lyhtyjäkin. Halusin pitää keiton simppelinä, niin että siinä maistuu kurpitsa ja keitto toimikin hyvin näin. Kurpitsan maku on melko makea ja muistuttaa ehkä hieman bataattia. Kurpitsaa sai onneksi kaupasta paloinakin, sillä neljäsosasta kokonaisesta kurpitsasta noin puolet meni tähän keittoon ja loput valmiiksi paahdettuna pakastimeen. Tästä ohjeesta riittää neljälle. Kaveriksi tein vielä spelttileipää.

Resepti:


noin 1 kg

kurpitsaa
öljyä, suolaa
1
sipuli
1
porkkana
1
peruna
3-4 dl
kasvislientä
150 g
sulatejuustoa
¾ dl
ruokakermaa

mustapippuria, (suolaa)

kurpitsansiemeniä


Lohko kurpitsa ja poista siemenkota. Aseta palat uunipellille. Voitele kevyesti öljyllä ja ripottele päälle suolaa. Paahda 200 °C uunissa noin tunnin ajan. 

Pilko sillä välin muut vihannekset ja keitä kasvisliemessä kypsäksi. Keittymiseen menee noin puoli tuntia. Kun kurpitsat ovat kypsyneet, leikkaa niistä kuoret pois ja laita muiden vihannesten päälle kattilaan. Lisää tuorejuusto nokareina ja soseuta sileäksi keitoksi sauvasekoittimella. Lisää halutessai kermaa ja sekoita hyvin. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Ripottele päälle koristeeksi kurpitsansiemeniä. Myös raejuusto tai leipäkrutongit sopisivat hyvin päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti