keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Kampasimpukkarisotto



Myönnettäköön heti alkuun: en ole oikeastaan ikinä onnistunut tekemään todella hyvää risottoa. Se on vaikea ruokalaji, usein edes (Suomessa) ravintolassa ei saa täydellistä risottoa. Parhaan risoton olenkin syönyt Italiassa. Hyvän risoton tunnistaa siitä, että se on rakenteeltaan löysää, mutta riisi on vielä al dente. Risottoon ei misään nimessä lisätä kermaan, vaan rakenne tulee riisin kypsennystavasta. Risottoriisi nimittäin sisältää paljon tärkkelystä, joka kuumennettaessa ja sekoitettaessa geeliytyy. Tämän vuoksi risotto täytyy pitää koko ajan liikkeessä.

En tiedä, onko parsaa järkevä ostaa tähän vuodenaikaan, minulla se tarttui mukaan hetken mielijohteesta. Sen voisi korvata myös jollakin muulla kasviksella. Esimerkiksi parsakaali tai pinaatti voisi sopia. Ohjeesta riittä kahdelle tai kolmelle.

Ohje:


nippu (250 g)
parsaa
3
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
3 rkl
oliiviöljyä
2 dl
risottoriisiä
1 dl
valkoviiniä
4-5 dl
lientä (kala-, kasvis- tai äyriäis-)
1
sitruuna
50 g
parmesan-raastetta

suolaa, mustapippuria
3
kampasimpukkaa/ syöjä


Poista parsoista kova kanta ja kuori ne. Jos haluat, keitä jämistä maut irti liemessä jota aiot käyttää. Keitä parsoja hyvin suolatussa vedessä noin 3 minuuttia ja jäähdytä nopeasti. Aseta sivuun odottamaan.

Pilko salottisipuli ja valkosipuli pieneksi. Lämmitä öljy laakeassa kattilassa. Paista sipuleita kunnes ne alkavat pehmetä ja lisää sitten valkosipuli. Kun valkosipuli alkaa tuoksua, lisää kattilaan riisi. Kuulota sekoitellen kunnes riisinjyvät muuttuvat reunoilta läpinäkyviksi. Lisää viini ja anna alkoholin haihtua. Lisää sitten kuumaa lientä pienissä erissä kattilaan. Pidä riisi koko ajan liikkeessä. Lientä lisätään kerralla niin paljon, että risoton rakenne näyttää samalta kuin kypsän risoton. Kerralla voinee lisäillä desin verran lientä. Kypsyminen vie kokonaisuudessaan noin 20-25 minuuttia.

Pese sitruuna. Raasta siitä kuori. Lisää keittämisen loppuvaiheessa risoton joukkoon (noin vartin päästä valkoviinin lisäämisestä). Purista muutama ruokalusikallinen mehua joukkoon. Lisää myös aiemmin kypsentämäsi parsat (pilkottuina). Raasta parmesan ja lisää lopuksi risottoon. Mausta suolalla ja pippurilla, mikäli tarpeen. Lämmitä tällä välin paistinpannu hyvin kuumaksi. Kuivaa kampasimpukoiden pinta paperilla ja ripottele päälle suolaa, mustapippuria ja sitruunamehua. Paista pannulla noin kaksi minuuttia/ puoli. Aseta risoton päälle ja tarjoile välittömästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti