keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Amarettojäätelö praliinilla



Tässä jäätelössä maistuu mantelilikööri. Jäätelöä voi tehdä kotona myös ilman jäätelökonetta, mutta koneella tulisi varmaankin parempi tulos. Huomaathan, että ohjeen mukaan tehdyssä jäätelössä on pieni määrä alkoholia, eli se ei sovi esimerkiksi lapsille.

Jäätelö:


3 dl
maitoa
2 kpl
kanamunia
1 dl
sokeria
2 dl
vispikermaa
½ dl
amaretto-likööriä


Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Siirrä valkuaiset jääkappiin odottamaan ja vatkaa keltuaiset noin kolmasosan sokerista kanssa. Kuumenna maito melkein kiehuvaksi ja lisää muutama ruokalusikallinen keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Siirrä sitten keltuaisvaahto maitokattilaan ja kuumenna varovasti, kunnes seos paksuuntuu. Tämä vie melko kauan, 5-10 min. Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi välillä sekoitellen. Vatkaa kerma ja noin kolmaosa sokerista vaahdoksi ja yhdistä munamaitoseoksen kanssa. Lisää joukkoon amaretto-likööri ja sekoita huolellisesti. Siirrä seos pakastimeen kahdeksi tunniksi, sekoita kerran tämän aikana (mieluiten sähkövatkaimella).

Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri vaahdoksi ja lisää kaksi tuntia pakastettuun jäätelömassaan. Siirrä seos takaisin pakastimeen noin viideksi tai kuudeksi tunniksi. Sekoittele massaa välillä. Valmis jäätelö säilyy pakastimessa korkeintaan muutamia viikkoja. Jos se pääsee kovettumaan liiaksi, jäätelön voi antaa lämmetä huoneenlämmössä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Praliini:


kourallinen
manteleita
2 rkl
vettä
noin 1 dl
sokeria

Rouhi manteleita veitsellä pienemmäksi. Voit myös käyttää valmiita rouheita tai lastuja. Siirrä kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri muutuu kullankeltaiseksi. Tämä vie noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä, ettei seos pala pohjaan. Kaada sitten seos voidellun leivinpaperin päälle ja anna jähmettyä. Rouhi pieniksi palasiksi.

Ota jäätelöstä lusikalla tai kauhalla palloja ja ripottele päälle praliinia. Voit myös sekottaa praliinit jäätelön joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti