maanantai 16. syyskuuta 2013

Torta della nonna - Italialainen sitruunapiiras



Kävimme hijattain Italiassa, mistä sain innoituksen tähän piiraaseen. Siinä yhdistyvät rapea kuori sekä pehmeä sitruunainen täyte. Taikinan on tarkoitus olla mureaa ja rapeaa, ja tämän varmistamiseksi täytyy välttää liikaa käsittelyä. Jos taikinaa sekoittaa liikaa, siihen muodostuu vehnän proteiinista gluteeniverkosto eli sitko, joka tekee siitä tahmeän ja sitkeän. Kylmien raaka-aineiden käyttö ehkäisee myös sitkon muodostumista.

Taikina:

4,5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivijauhetta
150 g margariinia
ripaus suolaa
2 kananmunakeltuaisia
0,5 dl kylmää vettä

Sekoita sokerit, suola ja leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Kannattaa käyttää pakastettuja vehnäjauhoja. Paloittele kylmä margariini jauhojen joukkoon ja sekoita murumaiseksi seokseksi. Sähkövatkain tai tehosekoitin on tähän paras, sillä käsien lämpö tekee taikinasta tahmean. Vältä turhaa sekoittamista. Lisää seuraavaksi keltuaiset ja vesi. Sekoita nopeasti, edelleen välttäen turhaa sekoittamista. Painele taikina yhtenäiseksi, helpoiten tämä onnistuu esimerkiksi pakastuspussin sisällä. Anna levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Täyte:

5 dl maitoa

1 dl sokeria
4 kanamunakeltuaista
4 rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan raastettu kuori

Kuumenna maito lähes kiehuvaksi. Vaahdota kanamunankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vehnäjauhot ja sitruunan kuori. Lisää seuraavaksi vaahtoon noin puoli desiä kuumaa maitoa ja sekoita hetki. Lisää sitten vaahtoseos kuumaan maitoon ja kuumenna kunnes täyte paksunee. Älä kuitenkaan keitä. Anna jäähtyä hetki ennen kuin kokoat piirakan.

Piirakan kokoaminen:

kourallinen pinjansiemeniä


Voitele piirakkavuoka. Ota taikinasta 2/3 ja kauli vuokaa hieman suuremmaksi levyksi. Apuna kannattaa käyttää jauhoja. Siirrä vuokaan ja painele kevyesti pohjaan ja reunoille. Levitä päälle täyte. Kauli jäljelle jääneestä taikinasta piirakalle kansi ja siirrä täytteen päälle. Painele ylijäänyt taikina pois reunoilta. Ripottele pinnalle pinjansiemenet. Paista 175 °C tunnin ajan. Ripottele päälle tomusokeria (puuttuu kuvasta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti