sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Créme brûlèe



Créme brûlèe on klassikko ja kuuluu suosikkijälkiruokiini. Tämän teossa kannattaa ehdottomasti panostaa oikeaan vaniljaan, vaikka se on hieman kalliimpaa kuin vanilliini. Koska ohjeesta jää yli runsaasti kananmunanvalkuaisia, teen usein samalla myös sorbettia. Tällä kertaa kaverina oli vadelmasorbettia. Ohjeesta riittää neljään annokseen.

Ohje:

2 dl
vispikermaa
1 dl
maitoa
½ dl
sokeria
4
kananmunakeltuaista
½
vaniljatanko
sokeria kuorrutukseen

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet veitsenkärjellä. Siirrä siemenet ja tangonpalat maidon ja kerman kanssa (teflon)kattilaan ja kiehauta. Sekoita toisessa kulhossa sokeri ja kananmunakeltuaiset, älä kuitenkaan vatkaa sillä vaahto palaa helposti uunissa. Ota vaniljatangon puolikkaat pois kattilasta ja kaada kuuma maito-kermaseos keltuaisten joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Jaa seos neljään annosvuokaan ja kypsennä uunissa vesihauteessa 150 asteessa noin tunnin ajan. Vesihauteessa tulisi olla vettä noin puoleenväliin vuokia.

Jäähdytä créme brûlèet jääkaappikylmiksi. Tämä vie muutaman tunnin, joten voit hyvin tehdä ne tähän asti valmiiksi myös tarjoilua edeltävänä päivänä. Ripottele jokaiseen vuokaan reilu ruokalusikallinen sokeria ja pyörittele tasaisesti pinnalle. Paahda pinta kaasupolttimella rapeaksi ja tarjoile välittömästi. 

Kaasupolttimen kanssa on syytä olla varovainen, sillä sokerin sulamislämpötila on hieman alle 200 C eli huomattavasti pienempi kuin butaaniliekin lämpötila. Jos liekin vie liian lähelle, sokeri palaa hetkessä ja palaneen sokerin maku tulee pistävästi esiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti