maanantai 16. syyskuuta 2013

Som tam - Thaimaalainen papaijasalaatti



En ole koskaan käynyt Thaimaassa, mutta pidän paljon maan ruokakulttuurista. Tämän tulisen salaatin salaisuus on happaman, makean, suolaisen ja tulisen sopiva tasapaino. Salaatin kaveriksi sopii hyvin paistetut kampasimpukat ja jättikatkaravut.

Kastike:


1
valkosipulinkynsi
1 rkl
palmusokeria
3 rkl
limemehua
1 rkl
kalakastiketta
1 tl
tamarinditahnaa


Pilko tai raasta valkosipulinkynsi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna sokerin liueta.

Salaatti:

1
raaka papaija
2-3
chiliä
muutama
kirsikkatomaatti
muutama
pitkä vihreä papu
kourallinen
maapähkinöitä

ituja
koristeeksi
thaibasilikaa, korianteria

Keitä papuja 10 minuuttia ja jäähdytä. (Pavut sisältävät myrkyllistä proteiinia, lektiiniä, joka hajoaa keitettäessä). Pilko ohuiksi suikaleiksi tai raasta karkealla terällä chilit ja papaija. Hiero morttelissa varovasti papuja, papaijaa ja chileja niin, että niistä irtoaa nestettä. Itse en omista morttelia, joten käytin korvikkeena salaattikulhoa ja pienen kipon pohjaa. Älä kuitenkaan muussaa kasviksia. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää salattiin. Lisää myös loput ainekset ja kaada päälle kastike. Sekoita ja tarjoile välittömästi.

Paistetut kampasimpukat ja jättikatkaravut:




2 kampasimpukkaa/ syöjä
2 raakaa jättikatkarapua/ syöjä
mausteeksi: suolaa, pippuria, limeä
paistamiseen: öljyä

Mausta äyriäiset suolalla, pippurilla ja limen mehulla. Kuivaa pinta talouspaperiin. Paista erittäin kuumalla pannulla noin minuutti/ puoli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti