sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Spelttileipä



Olen ihastunut spelttijauhoihin. Se on paljon maukkaampaa kuin vehnäjauho, ja myös paljon terveellisempää: proteiinia on 1,5 kertaa niin paljon kuin vehnäjauhossa ja kuitua lähes kolme kertaa enemmän. Runsaan proteiinipitoisuuden takia leivontaominaisuudet ovat paremmat kuin yleensä täysjyväviljoilla. Tällä ohjeella saa yhden leivän.

Ainekset:


3 dl kylmää vettä

2 tl kuivahiivaa
(1 tl hunajaa)
7 dl spelttijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä

Sekoita kylmään veteen hiiva, suola ja hunaja. Jälkimmäisen voi myös jättää pois. Lisää joukkoon jauhot vähän kerrallaan. Käytä sekoittamiseen mieluiten sähkövatkaimen taikinakoukkuja tai yleiskonetta. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa hyvin taikinan joukkoon. Valmis taikina jää melko löysäksi, hyvän koostumuksen oppii tunnistamaan. Onnistuneen taikinan tuntee siitä, että se jää kulhon reunoille hieman kiinni ja on koostumukseltaan tasaisen näköistä.


Laita kulhon päälle kelmu ja anna kohota jääkaapissa yön yli. 


Ota aamulla taikina huoneenlämpöön. Jauhota leipävuoka. Sekoittele taikinasta enimmät ilmat pois, helpoiten tämä onnistuu (muovi)lusikalla, sillä taikina on löysää ja tarttuu helposti käsiin kiinni. Siirrä sitten jauhotettuun vuokaan ja anna kohota 1/2 - 1 tuntia. Jos haluat, koristele leipä ennen paistamista esimerkiksi seesaminsiemenillä. Pinnan voit voidella halutessasi vedellä. Paista 200 asteessa 20-30 min eli kunnes leipä on kypsä ja siihen on muodostunut rapea kuori. Älä peitä kuumana, jotta kuori pysyy hyvänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti