sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Herkkutattirisotto



Herkkutatteja tuntuu tänä vuonna olevan runsaasti (jotain hyvää niissä sateissakin!). Keräsimme kahdestaan yhdellä kerralla 3,5 kg ja lisääkin olisi löytynyt. Herkutattien hyvää makua ei mielestäni kannattaa peittää liian monimutkaisella reseptillä, ja niin ensimmäinen erä tatteja päätyi simppeliin risottoon.

Resepti:


1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
muutama
herkkutatti

voita + oliiviöljyä
2 dl
risottoriisiä
2 ½ dl
valkoviiniä
n. ½ l
kanalientä (kasvissyöjän version kasvislientä)
50 g
parmesan-juustoa (tai muuta kovaa juustoa)

Tee ensin esivalmistelut: Kuumenna kanaliemi kattilassa, hienonna sipulit ja sienet ja raasta juusto.

Siirrä sieni- ja sipulisilppu toiseen, kuivaan kattilaan ja kuumenna seosta, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää sitten kattilaan voin ja oliiviöljyn seosta, valkosipulisilppu ja riisi. Kuullota riisiä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi.

Kun riisi on kuullottunut, lisää kattilaan valkoviini. Kattilan pitäisi tässä vaiheessa olla niin kuuma, että alkoholi haihtuu heti pois. Rupea sitten lisäämään risottoon kuumaa kanalientä vähän kerrallan. Koostumuksen tulisi koko ajan muistuttaa valmista risottoa, eli sen pitäisi olla lhes puuromaisen löysää. Risoton tulee olla kuumennuksen ajan koko ajan liikkeessä, eli sitä pitää sekoittaa jatkuvasti. Tämä takaa sen, että tärkkelys irtoaa riisinjyvistä ja tekee risoton koostumuksesta kermaista. Kanaliemen määrä ei ole tarkka, vaan se selviää tarkkailemalla risoton kypsyyttä valmistuksen aikana (tämä siksi, että risotosta haihtuu jatkuvasti vettä kypsennyksen aikana). Yleensä risottoriisin kypsymisaika on noin 20 minuuttia. Riisiin tulee risotossa jäädä hieman puruvastusta.

Kun riisi on kypsynyt, lisää joukkoon raastettu juusto. Anna olla vielä hetki kannen alla ja tarjoile.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti