sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Itsetehty mysli


Valmismysleissä on usein kauhea määrä rusinoita ja muita makeita kuivahedelmiä ja pähkinämysleissä pähkinää vain nimessä. Itse tykkään aika epämakeasta ja runsaasti pähkinöitä sisältävästä myslistä, minkä takia olen yhä useammin päätynyt tekemään itse omat myslini. Lisäetuna on, että mukaan saa lisättyä erilaisia siemeniä sekä suosikkiani paahdettua pellavarouhetta (erityisesti Valo 24 h tuotteet ovat hyviä). Näin itsetehdystä myslistä tulee myös kaupan mysliä terveellisempää, sillä pellava sisältää paljon hyviä rasvahappoja ja kuitua. 

Ohje:

4 dl
isoja kaurahiutaleita
2 dl
spelttihiutaleita
2 dl
ohrahiutaleita
¾ dl
rypsiöljyä
2 rkl
hunajaa
1 dl
hasselpähkinöitä
1 ½ dl
pellavansiemenrouhetta
½ dl
kurpitsansiemeniä
1 dl
auringonkukansiemeniä
½ dl
pakastekuivattuja mansikoita
½ dl
kuivattuja mustikoita

Levitä kaura-, speltti- ja ohrahiutaleet pellille. Aseta uuni lämpenemään 150 °C.

Yhdistä rypsiöljy ja hunaja keskenään ja lämmitä hetki varovasti esimerkiksi mikrossa pienellä teholla. Tarkoitus on saada hunaja juoksevammaksi, jotta se sekoittuu öljyn joukkoon. Levitä seos tasaisesti hiutaleiden päälle esimerkiksi teelusikan avulla. Sekoita huolellisesti ja paista uunissa noin puolen tunnin ajan.

Poista hasselpähkinöistä kuoret (ohjeet alla). Kuoret poistetaan, koska ne saattavat maistua kitkeriltä. Voit hyvin käyttää myös valmisrouhetta tai muita pähkinöitä. Ruohi karkeasti veitsellä.

Lisää puolen tunnin paiston jälkeen myslin joukkoon pähkinämurska, siemenet ja pellavansiemenrouhe. Paista vielä 10 minuuttia. Anna myslin jäähtyä tämän jälkeen.

Lisää jäähtyneen myslin joukkoon pilkottu pakastekuivattu mansikka ja kuivatut mustikat. Sekoita ja siirrä purkkiin. Säilytä huoneenlämmössä ja käytä mieluiten kuukauden kuluesssa.

Kuorten poistaminen hasselpähkinöistä:

Mittaa kokonaiset kuorelliset pähkinät kuivalle paistinpannulle. Kannattaa valita jokin ei-pinnoitettu pannu, sillä pinnoite saattaa kärsiä tyhjänä kuumentamisesta. Kuumenna pähkinöitä täydellä teholla, kunnes kuoret rupeavat irtoilemaan. Käännä levy hieman pienemmälle ja jatka kuumentamista, kunnes osa pähkinöistä on kuorettomia. Pähkinöitä on tärkeä sekoittaa kuumentamisen aikana jatkuvasti, sillä ne saattavat muuten palaa. Kaada pähkinät puhtaan keittiöpyyhkeen päälle.

Irrota loput kuorenpalat hieromalla pähkinöitä pyyhkeellä. Tähän voi mennä hetki, ainakin jos pähkinöitä on paljon. Kieritä valmiit pähkinät pyyhkeeltä varovasti pois, jotta kuoret jäävät sen sisään.

Pähkinöihin saattaa jäädä tällä menetelmällä pieniä kuorenpaloja, mutta ainakaan myslin joukossa niistä ei ole haittaa. Toinen (parempi?) menetelmä kuorenpoistoon olisi keittää pähkinät ruokasoodan kanssa, mutta en ole itse vielä kokeillut menetelmää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti