sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Pihlajanmarja-suklaaleivokset (tai -kakku)



Tämä resepti on saanut innoituksensa hesarista, jossa oli tällä viikolla juttu pihlajanmarjojen käytöstä. Marmeladin resepti on suoraan hesarista, mutta kakkupohja on oma reseptini. Leivoksista tuli mukavan kosteita ja kuohkeita, vaikka ulkonäkö ei olekaan paras mahdollinen. Tee marmeladi hyvissä ajoin, jotta se ehtii jähmettyä. Sitä tulee tällä ohjeella enemmän kuin mitä leivosten väliin tarvitset, mutta lopun voi käyttää muuhun.

Pihlajanmarjamarmeladi:

½ l
pihlajanmarjoja
4 dl
vettä
350-400 g
hillosokeria

Keitä pihlajanmarjoja ja vettä kattilassa noin puoli tuntia. Siivilöi mehu talteen, puserra pihljanmarjoista vielä kaikki mahdollinen irtoava neste siivilän läpi. 

Mittaa nesteen määrä joka tilavuusmitalla tai punnitsemalla. Tarvitset hillosokeria 1:1 mehua kohden (100 g sokeria yhtä desilitraa tai 100 g mehua kohden). Itselläni oli noin 380 g mehua, joten laitoin 380 g sokeria. Siirrä mehu ja sokeri kattilaan ja keitä vielä noin 10-15 minuuttia. Siirrä tämän jälkeen (steriiliin) purkkiin ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Kakkupohja:

200 g
margariinia
2 dl
ruskeaa ruokosokeria
2
kananmunaa
2 ½ dl
vehnäjauhoja
1 dl
kaakaojauhetta
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
100 g
tummaa suklaata
¾ dl
maitoa

Vaahdota margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia täydellä teholla). Lisää kananmunat yksitellen vispaten. Lisää seuraavaksi kuivat aineet. Kaakaojauhe on usein paakkuista, joten lisään sen siivilän läpi, muut aineet voit lisätä suoraan. Sekoita tasaiseksi. Sulata suklaa joko vesihauteella tai mikrossa. Lisää taikinan joukkoon. Lisää myös maito ja sekoita tasaiseksi.

Levitä taikina 20 x 30 cm vuokaan leivinpaperin päälle. Jos teet kakkuversion, kaada taikina 24 cm voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 °C uunissa 25 minuuttia, kakkua hieman kauemmin. Anna jäähtyä.

Leikkaa jäähtynyt leivospohja kahtia tai halkaise kakku. Levitä marmeladia reilu kerros toiselle puoliskolle ja nosta toinen puolisko päälle. Anna jäähtyä jääkaapissa ennen kuorruttamista.

Kuorrute:

100 g
tummaa suklaata
1 dl
vispikermaa

Pilkko suklaa ja kaada kerma päälle. Kuumenna joko suoraan kattilassa tai vesihauteella, kunnes suklaa on sulanut. Muista sekoittaa seosta jatkuvasti, ettei se juoksetu. Levitä kuumana leivopohjan tai kakun päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa hetki.

Leikkaa valmis leivos paloiksi. Tarjoile kylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti