sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Ohra-pellavansiemenleipä



Kuten kaurakin, ohra on huono leiväntävilja, sillä se sisältää vain vähän gluteenia. Ohrasta tulee kuitenkin leipään hyvää makua ja kuitua, jolloin se on terveellisempää.

Ohje:


½ l
kylmää vettä
1 rkl
kuivahiivaa
1 rkl
siirappia
100 g
ohraleseitä
500 g
puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
¾ dl
rouhittua pellavansiementä
1 rkl
rypsiöljyä


Sekoita kylmän veden joukkoon hiiva ja siirappi. Jätä tekeytymään noin 10 minuutiksi.

Lisää veden joukkoon ohraleseet, vehnäjauho ja suola. Vaivaa taikinaksi mieluiten koneella (noin 5-10 minuuttia, pienellä- tai keksinopeudella). Lisää viimeisenä pellavansiemenet ja öljy. Vaivaa taikina vielä tasaiseksi, mieluiten isommalla nopeudella kuin äsken.

Anna taikinan kohota joko yön yli jääkaapissa tai 1-3 tuntia huoneenlämmössä. Taikinan tulisi turvota tilavuudeltaan noin kaksinkertaiseksi.

Vaivaa turvonneesta taikinasta ilma pois. Itse käytän tähän taikinakaavinta, sillä taikina on sen verran löysää, että se tarttuu käsiin ja pöytään helposti. Jaa kahtia ja painele taikina kahteen leipävuokaan. Anna kohota vielä puolesta tunnista tuntiin.

Paista leipiä 210 °C noin 20 minuuttia. Leivät kohoavat paremmin, jos laitat uunin pohjalle mukillisen vettä paiston alussa. Kumoa lämpimänä vuoasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti