tiistai 16. syyskuuta 2014

Punaviinissä haudutetut päärynät



Syksy on päärynöiden sesonkiaikaa ja siksi niitä saa nyt halvalla. Hyvä ja hieman terveellisempi jälkiruoka päärynöistä on haudutetut päärynät. Tämän reseptin olen bongannut Master chef Australian viime kaudelta. (Alkuperäinen ohje täällä, englanniksi) Lisukkeeksi tein mascarponevaahtoa ja praliinia.

Ohje on neljälle.

Resepti:


4 dl
punaviiniä
1 ½ dl
vettä
muutama pala
appelsiinin kuorta
1
tähtianis
1
kanelitanko
½
vaniljatanko
1 ½ dl
sokeria
4
pienehköä päärynää

Mittaa kattilaan kaikki ainekset päärynöitä lukuun otttamatta. Appelsiinista käytetään vain ulompi oranssi kuori, valkoinen osa on kitkerää. Saat kuorta kätevästi irti esimerkiksi perunankuorijalla. Vaniljatanko puolestaan halkaistaan pituussuunnassa. Kiehauta liemi sillä välin kun valmistelet päärynät.

Liemen kiehuessa kuori ja halkaise päärynät. Poista siemenkota teelusikalla. Poista kanta sormin, samalla saa usein revittyä suurimaan osan päärynän sisällä olevista säikeistä pois. Käännä haudutuslemi pienemmälle teholle ja laita mukaan päärynät. Hauduta noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä.

Nosta tämän jälkeen kattila pois levyltä. Anna päärynöiden jäähtyä liemessä. Tarjoile jäähtyneenä esimerkiksi mascarponevaahdon, appelsiinin ja praliinin kanssa. Halutessasi voit keittää haudutuslientä kokoon kastikkeeksi.

Mascarponevaahto:

2 dl
vispikermaa
250 g
mascarponea
2 tl
vaniljasokeria
2-3 rkl
tomusokeria

Vispaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone ja sokerit. Sekoita tasaiseksi.

Praliini:

kourallinen
manteleita
2 rkl
vettä
noin 1 dl
sokeria

Rouhi manteleita veitsellä pienemmäksi. Voit myös käyttää valmiita rouheita tai lastuja. Siirrä kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri muutuu kullankeltaiseksi. Tämä vie noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä, ettei seos pala pohjaan. Kaada sitten seos voidellun leivinpaperin päälle ja anna jähmettyä. Rouhi pieniksi palasiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti