sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Kaura-porkkanasämpylät



Kaura sisältää paljon terveellisiä kuituja. Yksin se ei kuitenkaan sovi leivottavaksi, joten valitettavasti taikinan joutuu jatkamaan vehnäjauhoilla. Lisämakua ja -väriä sämpylöihin tuo vielä porkkana ja rouhittu pellavansiemen. Jauhot kannattaa ehdottomasti punnita taikinaan, harvemmalla on oikeasti näppituntumaa taikinan suhteen (siksi ohjeessakin vain grammamäärät).

Ohjeesta tulee 6 sämpylää.

Ohje:

3 dl
vettä
100 g
kaurahiutaleita
2 tl
kuivahiivaa
1
porkkana
400 g
puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
2 rkl
rouhittua pellavansiementä
1 rkl
rypsiöljyä

Sekoita veden joukkoon kaurahiutaleet ja hiiva. Anna olla huoneenlämmössä noin 10 minuuuttia. Tämä elvyttää hiivan ja saa kauran turpoamaan valmiiksi, jolloin se ei enäää sido vettä itseensä taikinan muodostumisvaiheessa.

Raasta taikinan joukkoon porkkana. Lisää vehnäjauhot ja suola. Vaivaa taikinaa koneella noin 5-10 minuuttia. Lisää sitten pellavansiemenet ja rypsiöljy. Vaivaa taikina vielä tasaiseksi.

Anna taikinan kohota joko yön yli kylmässä tai tunnista kahteen huoneenlämmössä.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilma pois. Jaa taikina 6 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota puolesta tunnista tuntiin.

Paista sämpylät 200 °C uunissa 15-20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti