perjantai 6. joulukuuta 2013

Creme caramel



Creme caramel on créme brûlèen ylösalaisin käännetty serkku. Ruoan ideana on, että pohjalle laitettu sokeri valuu vanukkaan päälle kumottaessa. Vanukasmassa eroaa siten, että siihen käytetään keltuaisten sijaan kokonaisia kananmunia ja enemmän maitoa. Itse tosin laitoin myös keltuaisia (valkuaisten käyttövinkkejä otetaan vastaan), sillä epäilin maito-kanamunaseoksen muistuttavan liiaksi munamaitoa. Inhoan kaikkien kiteytykseen liittyvien asioiden valmistusta (kuten kuuma sokeri tai suklaan temperointi) sillä ne menevät usein pilalle, mutta tällä kertaa vaiva oli lopputuloksen arvoinen. Mustat pisteet kuvan karamellissa eivät ole palaneita, vaan vaniljan siemenet jostain syystä tulivat vanukkaan läpi.

Ohjeesta tulee neljä annosta.

Karamelli:


vajaa 1 dl
vettä
1 ¾ dl
4 tl
sokeria
margariinia


Laita kylmään uuniin neljä pientä vuokaa (uuninikestävät jälkiruokakipot tms. käyvät myös). Aseta uuni kuumenemaan 150 °C. Kun  uuni on kuumennut, mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Liuota sokeri sekoittaen. Kun kiteitä ei enää näy, lopeta sekoittaminen ja aseta levy keskilämmölle tai vähän kuumemalle. Anna kiehua levyllä, kunnes väri muuttuu kullankeltaiseksi. Tähän menee melko kauan, lähemmäs 10 minuuttia. Tällä välin ota vuoat uunista ja laita jokaiseen teelusikallinen rasvaa. Levitä pullasudilla koko vuokaan. Kaada karamelli vuokiin. Kaatamisessa kannattaa toimia melko nopeasti, sillä karamelli jähmettyy nopeasti.

Vanukas:

½
vaniljatanko
2 dl
kermaa
2 dl
maitoa
2
kananmunaa
2
kananmunankeltuaista
½ dl
sokeria

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä siemenet irti. Mittaa kattilaan kerma ja maito. Sekoita joukkoon vaniljatangon puolikkaat ja siemenet. Kiehauta ja anna sen jälkeen jääähtyä hetki. Riko kulhossa kananmunien ja keltuaisten rakenne käsivispilällä. Sekoita joukkoon sokeri. Varo vaahdottamasta kananmunia, sillä vaahto palaa uunissa. Sekoita kananmuna-sokeriseokseen kermamaito ohuena nauhana.

Kaada vanukasmassa jäähtyneen karamellin päälle vuokiin. Paista creme caramellit vesihauteessa uunissa 150 °C noin 40 minuutista tuntiin. Jos vanukas uhkaa palaa, peitä vuoat foliolla.

Anna creme caramellien jäähtyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Irrota reunat vuoasta veitsellä ja kumoa lautasille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti