lauantai 14. joulukuuta 2013

Kotitekoiset vaahtokarkit


Kotitekoiset vaahtokarkit olivat yllättävän helppoja tehdä. Niiden hyvä puoli on, että maun voi säätää omien mieltymysten mukaan. Tämä ohje on klassisesti vaniljalla maustettu, mutta joukkoon voi lisätä myös vaikkapa jonkin sitrushedelmän kuorta, murskattuja kovia karkkeja tai vaikka jotain maustetta. Massan voi myös värjätä elintarvikeväreillä. Tästä ohjeesta tulee noin 50-60 vaahtokarkkia.


Ohje:


2,5 rkl
liivatejauhetta tai 15 liivatelehteä
1 ½ dl + ¾ dl
vettä
4
kananmunanvalkuaista
noin 2,5 dl (200g)
sokeria
noin 1 dl (100 g)
vaaleaa siirappia
1 tl
vaniljauutetta tai vaniljasokeria

Vuoan voiteluun ja käsittelyyn: öljyä ja tomusokeria

Laita liivatejauhe tai -lehdet likoamaan 1,5 dl:aan vettä (liivatelehdillä määrällä ei ole väliä). Öljyä uunivuoka tai muu nelikulmion mallinen astia (noin 20 x 30 cm) esimerkiksi rypsiöljyllä ja sirottele se täyteen tomusokeria. Tomusokeria saa olla reilu kerros, jotta vaahtokarkki ei tartu siihen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Käytin varmuuden vuoksi metallista kulhoa, en tiedä mitä muoviselle käy jos siihen osuu tulikuuma sokeri.

Mittaa kattilaan 3/4 dl vettä, sokeri ja siirappi. Laita levy päälle ja sekoita, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Lopeta sen jälkeen sekoittaminen ja aseta kattilaan lämpömittari. Seos pitää kuumentaa hieman alle 120 °C. Kun se on saavuttanut halutun lämpötilan, kaada kuuma sokerisiirappi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Helpoiten tämä onnistuu yleiskoneessa, mutta onnistuu hyvin myös sähkövatkaimella. Voit pyytää jonkun avuksi jos kädet tuntuvat loppumaan kesken. Sokerin kanssa kannattaa olla melko nopea, sillä se jähmettyy melko nopeasti. Lisäksi kannattaa yrittää välttää kaatamista suoraan vispilöihin, ettei kuuma sokeri roisku astian seinille.

Sulata seuraavaksi liivatteet. Liivatejauheen voit laittaa sellaiseenaan mikroon noin 30-40 sekunniksi. Liivatelehdet puristetaan ja sulatetaan pieneen määrään kuumaa vettä. Kaada myös liivate valkuaisen joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta seos vaniljalla. Jatka vispaamista täydellä teholla, kunnes massa on jäähtynyt. Tähän pitäisi mennä viitisen minuuttia. Kaada valmis massa sokeroimaasi vuokaan ja hyydytä yön yli. Laitoin vuoan varmuuden vuoksi jääkaappiin, mutta en tiedä, onko se tarpeellista.

Sirottele hyytyneen vaahtokarkin päälle tomusokeria ja kumoa se leikkuulaudalle. Leikkaa paloiksi ja kierittele palat vielä tomusokerissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti