lauantai 19. lokakuuta 2013

Gnocchit tomaattikastikkeessa


Tässä vielä taannoisen Italian-matkan inspiroimaa ruokaa: perunapastaa tomaattikastikkeessa. Gnocchit olivat nopeampi ja helpompi tehdä kuin tavallinen tuorepasta, joten jos et ole ennen tehnyt pastaa, kannattaa ehkä aloittaa tästä. Maultaan gnocchit ovat hieman miedompia ja rakenteeltaan pehmeämpiä kuin venhäpasta. Tomaattikastikkeeseen lisäsin valkoisia papuja tuomaan proteiinia ruokaan, mutta ne voit myös hyvin jättää pois. Ohjeesta riittää pääruoaksi kolmelle tai neljälle ja alkuruoaksi hieman useammalle.

Jälkiruoaksi yritin tehdä toista ehdotonta Italia-suosikkiani, hasselpähkinäjäätelöä. Reseptissä on kuitenkin vielä vähän hiomista, joten siitä tulee ohje joskus myöhemmin.


Gnocchit:


noin 600 g (2 isoa)
jauhoista perunaa (esimerkiksi rosamunda)
2,5 dl
durum-vehnäjauhoja
1
kanamuna
½ tl
muskottipähkinää
1 tl
suolaa


Keitä perunat kypsiksi kuorineen. Kuori perunat ja soseuta ne (sähkövatkaimella onnistuu hyvin). Yritä saada aikaan mahdollisimman paakutonta muussia. Anna jäähtyä hieman ja lisää sitten jauhot ja kananmuna. Vaivaa taikina tasaiseksi.

Jaa taikina kolmeen yhtä suureen osaan ja leivo jokaisesta noin 1,5-2 cm paksuinen tanko. Käytä muotoilussa tarvittaessa apuna jauhoa. Leikkaa tangot hieman alle 1 cm paloiksi. Keitä palat noin neljässä erässä voimakkaasti suolatussa vedessä kolmen minuutin ajan. Nosta reikäkauhalla laakeaan astiaan kuivumaan. Kypsät gnocchit tunnistat siitä, että ne nousevat pintaan. 

Tomaattikastike:

2 rkl
oliiviöljyä
1
sipuli
1
valkosipulikynsi
3 dl
paseerattua tomaattia
½ dl
valkoviiniä
1 prk
valkoisia papuja
½ tl
suolaa
1 rkl
sokeria

basilikaa, persiljaa, oregano, mustapippuria

Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi. Paista ensin sipulit lähes kypsikisi pannussa oliiviöljyssä. Lisää sitten valkosipuli ja paista, kunnes se alkaa tuoksua. Lisää viini, tomaatti, suola ja sokeri. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia. Lisää loppuvaiheessa joukkoon valutetut pavut ja loput mausteet.

Lisää valmiin kastikkeen joukkoon keitetyt ja valutetut gnocchit. Pyörittele varovasti kastikkeen joukkoon. Ripottele päälle juustoraastetta (grana padano/ parmesan) ja tarjoile välittömästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti