maanantai 14. lokakuuta 2013

Paella


Olen monesti yrittänyt tehdä paellaa, mutta se onnistui vasta, kun lisäsin ainesosiin chorizo-makkaran. Siitä lähtee sopivasti rasvaa ja mausteita, jotta riisiin tulee makua. Viini on toinen onnistumisen edellytys. Sen hapot tuovat riisiin lisämakua verrattuna pelkkään kanaliemeen. Ainesosia voit hyvin muutella, esimerkiksi monet kasvikset, kuten paprika, tomaatti tai artisokka sopisivat ruokaan ja toisaalta tämä onnistuu hyvin ilman äyriäisikin. Suomalaisissa paellaohjeissa on usein jätetty tärkeä kohta pois, nimittäin riisin paistaminen lopussa, jotta muodostuisi rapea pohja. Espanjassa tätä rapeaa pohjaa kutsutaan nimellä socarrat.

Ohje:


2 rkl
oliiviöljyä
1
sipuli
1-2
valkosipulikynttä
200 g
broileria
(1 rkl
savustettua chilikastiketta/ jauhettua chiliä)
2 (140 g)
chorizo-makkaraa
2,5 dl
risottoriisiä
1 dl
valkoviiniä
4 dl
kanalientä
vihreitä papuja (pakaste)
6
jättikatkarapua
mausteeksi
mustapippuria, persiljaa, paprikaa, (sahramia, suolaa)
1
sitruuna


Pilko broileri ja mausta chilikastikkeella tai -jauheella. Anna halutesassi maustua hetki. Jos et pidä chilistä, mausta kana suolalla ja pippurilla. Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi. Pilko chorizot renkaiksi. Kuumenna öljy pannulla. Lisää broileri, chorizo ja sipuli. Paista kunnes lihat ovat lähes kypsiä. Lisää valkosipuli ja paista, kunnes se alkaa tuoksua. Lisää riisit ja kuullota, kunnes riisinjyvien reunat alkavat kuultaa läpi.

Lisää pannuun viini ja kiehauta alkoholi pois. Lisää sitten kanaliemi (ja sahrami, jos käytät sitä) ja anna paellan kiehua välillä sekoitellen lähes kypsäksi. Sekoita joukkoon mausteet ja vihreät pavut. Lisää sitten levyn lämpöä ja anna paellan olla sekoittamatta levyllä, kunnes pohjaan muodostuu rapea kerros. Kuulemma paellan pitäisi alkaa tuoksua oikeanlaiselta kun sen pohja on sopivan rapea, mutta itse ainakin kurkin lastan avulla pohjaa. Lisää lopuksi pinnalle kypsät katkaravut ja anna lämmitä hetki, mutta älä kuumenna niitä liikaa, sillä äyriäiset muuttuvat helposti sitkeiksi. Ripottele päälle persiljaa ja tarjoile sitruunalohkojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti