sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Sitruunamoussekakku





Mielessäni on pitkään ollut sitruunaisten leivosten teko. Halusin täytteen olevan kevyttä ja ilmavaa, siksi käytin valkuaisen ja kermavaahdon yhdistelmää. Näistä oli aluksi tarkoitus tulla neliön mallisia leivoksia, mutta neliövuokani oli liian matala ja siksi päädyin pyöreään irtopohjavuokaan. Tällä ohjeella kaukusta tulee melko makea ja vain miedosti sitruunainen, joten jos olet happaman sitruunan ystävä, lisää ohjeeseen sitruunankuorta ja vähennä sokerin määrää.

Pohja:



100 g
margariinia
1 dl
sokeria
1
kananmuna
2 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria


Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kanamuna ja sekoita. Lisää kuivat aineet, sekoita mahdollisimman vähän. Voitele irtopohjavuoka ja leikkaa pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 °C noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä.

Vaniljakiisseli:

3 dl
maitoa
½ dl
sokeria
3
kananmunankeltuaista
2 rkl
venhäjauhoja
½
vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet veitsenkärjellä irti. Mittaa maito teflonkattilaan ja lisää vaniljan siemenet ja tangonpuolikkaat sinne. 
Kuumenna maito lähes kiehuvaksi. Vaahdota kanamunankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vehnäjauhot. Lisää seuraavaksi vaahtoon noin puoli desiä kuumaa maitoa ja sekoita hetki. Lisää sitten vaahtoseos kuumaan maitoon ja kuumenna kunnes kiisseli paksunee. Älä kuitenkaan keitä. Poista vaniljatangon puolikkaat. Levitä hieman jäähtyneenä pohjan päälle.

Sitruunamousse:

2
kanamunaa
½ dl
sokeria
1
sitruuna
2 dl
vispikermaa
4
liivatelehteä
(keltaista elintarvikeväriä)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Erottele kanamunista valkuaiset ja keltuaiset. Raasta sitruunasta uloin kuorikerros, varo ettet raasta valkoista osaa. Vatkaa puolet sokerista ja valkuaiset vaahdoksi, samoin puolet sokerista ja keltuaiset. Lisää sokeri-keltuaisvaahtoon sitruunankuori ja väriaine, jos käytät sitä. Vatkaa vielä kerma vahdoksi. Yhdistä kaikki vaahdot. Purista sitruunasta mehu ja kuumenna se. Purista liivatteista vesi pois ja sulata kuumaan sitruunamehuun. Lisää nauhana vaahtoseokseen samalla sekoittaen. Laita sitruunamousse vaniljakiisselin päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Koristele haluamallasi tavalla.

Kuvan koristeet olen tehnyt candy melts -karkeista pursottamalla. Piirsin mustalla tussilla paperille vaahteranlehden. Laitoin paperin öljyllä pyyhityn leivinpaperin alle ja pursotin mallin mukaan. Koristeet jähmettyivät huoneenlämpötilassa, jonka jälkeen siirsin ne kakun päälle. Koristeita kannattaa tehdä useampi kuin kakun päälle on tarkoitus laittaa, sillä ne rikkontuvat todella helposti. Itselläni lehdistä tuli hieman liian suuria kakun kokoon nähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti