maanantai 21. lokakuuta 2013

Kasvismoussaka (tai lammasmoussaka)


Olen tehnyt tästä ruoasta kahta versiota, kasviksena tai lihana. Kumpikin toimii, mutta pidän enemmän kasvisversiosta. Tekeminen kannatta aloittaa tomaattikastikkeesta, sillä sen hautuminen kestää. Ruoasta riittää neljälle.

Juustokastike:



2 rkl
öljyä
½ dl
vehnäjauhoja
4 dl
maitoa
noin 75 g
voimakkaan makuista juustoa, esim. gruýre
(1
kanamuna)


Raasta juusto. Laita öljy kuumenemaan kattilaan ja sekoita vispilällä joukkoon vehnäjauhot. Kun seos on hieman kuumentunut, lisää maito ohuena nauhana joukkoon koko ajan vispilällä sekoittaen. Kuumenna, kunnes vehnäjauhot kypsyvät eli seos paksunee. Nosta levyltä ja lisää joukkoon juusto. Jäähdytä ja lisää kanamuna. Kanamuna tekee rakenteesta kiinteämmän, mutta ei ole pakollinen.

Tomaattikastike:

2 rkl
1 pieni
oliiviöljyä
porkkana
pala
selleriä
1
sipuli
2-3
valkosipulinkynttä
1 prk
tomaattimurskaa
2 rkl
tomaattipyrettä
2 dl
valkoviiniä
1
laakerinlehti
muutama
maustepippuri
1
kanelitanko
¾ dl
soijarouhetta
mausteeksi
suolaa, mustapippuria, oreganoa, timjamia

Pilko kasvikset pieniksi. Ruskista porkkanat, selleri ja sipuli pannulla oliiviöljyssä. Lisää sitten hienonnettu valkosipuli, paista kunnes tuoksu leviää. Lisää pannuun valkoviini. Kun alkoholi on kiehunut pois, lisää tomaatit, laakerinlehdet, maustepippurit ja kanelitanko. Voit lisätä myös sokeria tai hunajaa ruokalusikallisen, jos kastike kaipaa makeutta. Anna kiehua hiljalleen mielellään tunnin verran. Lisää lopuksi valmiiksi liotettu soijarouhe (voi jättää myös pois). Mausta. Poista kokonaiset mausteet.

Kokoamiseen:

2 pientä (600 g)
munakoisoa tai 1 iso
öljyä paistamiseen
3-4
jauhoista perunaa
noin 50 g
voimakkaan makuista juustoa

Viipaloi munakoisot pitkittäin. Jos haluat, voit itkettää ne eli ripottele suolaa viipaleiden pinnalle ja anna imeytyä hetki. Kun pinnalle muodostuu nestepisaroita, pyyhi ne pois talouspaperilla. Itkettäminen poistaa kitkeryyttä, mutta usein munakoisot ovat tarpeeksi mietoja syödä myös ilman itketystä. Ruskista munakoisot nopeasti hyvin kuumalla pannulla molemmin puolin. Pilko myös perunat pitkittäin siivuiksi. Keitä 5-10 min niin, että perunat hieman kypsyvät mutta eivät vielä ole hajoa.

Voitele uunivuoka. Lado vuokaan kerroksittain munakoisoja, perunaa, tomaattikastiketta ja juustokastiketta. Päällimäiseksi kerrokseksi tulee munakoisoja ja juustokastiketta. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunissa 200 °C 40 minuuttia. Anna vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Lammasversio:

Lisää tomaattikastikeeseen samaan aikaan kasvisten kanssa 200 g lampaan jauhelihaa. Ruskista ja jatka ylläolevien ohjeiden mukaan. Jätä soijarouhe pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti