keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Laksa ja rapeaa tofua


Laksa on malesialainen currykeitto, joka voidaan tehdä esimerkiksi kanasta tai äyriäisistä. Idean tähän ruokaan sain Master chef Australia -ohjelmasta, missä kyseistä ruokaa tehtiin. Ohjetta tosin jouduin muokkaamaan aika rajusti, sillä Suomesta ei saa esimerkiksi tuoretta kurkumaa. Lopputulos oli silti melko hyvä, en tosin ole syönyt ikinä ennen laksaa enkä tiedä mihin verrata. Tämän ruoan teossa kannattaa panostaa tuoreisiin raaka-aineisiin siltä osin kun niitä on saatavissa. Jos haluat tehdä täysin kasvisversion, jätä katkaravut pois ohjeesta ja korvaa kalakastike jollain suolaisella, kuten soijakastikkeella tai suolalla. Kanaliemen sijaan voit käyttää kasvislientä. Ohjeesta tulee kaksi isoa annosta.

Laksatahna:

pala
inkivääriä
2-3
valkosipulinkynttä
2
sitruunaruohoa
3
salottisipulia (pientä)
muutama
cashewpähkinä
2 tl
kurkumaa
1 tl
korianteria
2-3
punaista chiliä
½ tl
suolaa
1 rkl
kalakastiketta (thai)


Pilko sipulit ja chili karkeaksi silpuksi. Raasta inkivääri. Poista sitruunaruohosta uloimmat lehdet, murskaa sisustaa veitsenlappeella ja pilko sitten hienoksi silpuksi. Muussaa hienoksi tahnaksi tehosekoittimella tai morttelissa.

Keitto:

1 pkt
kiinteää tofua (maustamaton)
2 rkl
1
öljyä
porkkana
3 dl
kanalientä
1 tlk (4 dl)
kookosmaitoa
1 rkl
palmusokeria

sokeriherneitä

jättikatkarapuja (raakoja)
100 g
munanuudeleita
2-3
kevätsipulin vartta

thaibasilikan lehtiä (tai korianteria)
1 tl
sambal oelek –kastiketta/ annos
kalakastiketta
limeä tarjoiluun

Leikkaa tofu noin 1 cm paksuisiksi paloiksi. Paista rapeaksi pannulla öljyssä ja aseta syrjään odottottamaan. Keitä nuudelit puolikypsiksi (tarkista aika pakkauksesta) ja valuta. Pilko porkkana tikuiksi.

Kuumenna öljy wokissa. Paista tekemääsi tahnaa muutama minuutti eli kunnes mausteet alkavat tuoksua. Lisää porkkana ennen kuin tahna kypsyy. Kaada sitten pannuun kanaliemi ja kookosmaito. Kun neste kiehuu, lisää sokeri ja keitä hetki, kunnes sokeri liukenee ja liemi redusoituu hieman. Pilko tällä välin kevätsipuli ja thaibasilika silpuksi. Lisää liemeen jättikatkaravut ja sokeriherneet. Keitä kunnes molemmat ovat kypsiä eli muutama minuutti. Mausta tarvittaessa kalakastikkeella. Lisää vikaksi nuudelit ja käännä levy pois päältä. Anna nuudelien pehmetä vielä hetki, mikäli se on tarpeen.

Laita jokaiselle annoslautaselle rapeaksi paistettu tofu. Jaa keitto annoslautasille ja ripottele päälle kevätsipuli ja thaibasilika. Laita jokaiseen annokseen keskelle kasa sambal oelek -kastiketta. Tarjoile limelohkojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti