sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Omenapiirakka






Saimme kassillisen omenoita, joten tein niistä omenapiirakan. Taikinakuoren alla omenat pysyvät mukavan mehevinä, eikä niistä tule nahkeita niinkuin usein käy omenapiirakassa.

Pohja: 


4 dl
vehnäjauhoja
125 g
voita tai margariinia
1 dl
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
1 tl
leivinjauhetta
ripaus
suolaa
1
kanamuna
0,5 dl
kylmää vettä

Kylmennä vehnäjauhot pakastimessa. Yhdistä niihin sitten muut kuivat aineet. Nypi kylmät vehnäjauhot ja voi murumaiseksi, tai käytä mielummin sähkövatkainta tai yleiskonetta. Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita. Kaada seos pakastuspussiin ja painele tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.


(Parempi taikina syntyy, kun korvaat kanamunan kahdella keltuaisella. Itselläni alkaa pakastin olla niin täynnä ylijääneitä valkuaisia, että halusin käyttää kokonaisen kanamunan. Taikinan voit tehdä samalla tavalla kuin torta della nonnassa)

Täyte:


5-6
omenaa
50 g
voita
3 rkl
muscovadosokeria tai fariinisokeria
½
sitruuna
½ rkl
kanelia

Pilko omenat noin 1 cm x 1 cm kokoisiksi paloiksi. Sulata voi kattilassa ja lisää loput ainekset kattilaan. Purista sitruunasta mehu muiden ainesten päälle. Kuumenna, kunnes sokeri on liennut ja omenat hieman pehmenneet.

Voitele piirakkavuoka. Ota 2/3 taikinasta ja kauli se hieman vuokaa isommaksi. Siirrä taikina vuokaan ja painele kiinni pohjaan ja reunoihin. Ota ylimääräinen taikina pois reunoilta. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Kauli jäljelle jäänyt 1/3 taikinasta vuoan kokoiseksi ja siirrä piirakan kanneksi. Painele ylijäänyt taikina reunoilta pois. Leikkaa pintaan viillot, jotta höyry pääsee ulos. Paista 175 °C noin 40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoile vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti